ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ανοιχτή επιστολή σε δραματικούς τόνους για την κατάσταση στη Γάζα

05 Δεκεμβρίου 2023, 16:00

images

Οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τη διεθνή κοινότητα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες  για να διασφαλιστεί η άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. "Πρέπει να απαιτήσετε από την Ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις θανατηφόρες επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων πολιτών και να επιτρέψει την είσοδο της άκρως απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα", αναφέρουν σε ανοιχτή τους επιστολή.

Συνεχίζουν στην επιστολή: "Οι συνάδελφοί μας, όπως και πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συγκλονιστήκαμε από την επίθεση της Χαμάς κατά Ισραηλινών αμάχων. Τώρα όμως, μετά από 58 μέρες, δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν την απόλυτη φρίκη που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι από τον αδιάκοπο και αδιάκριτο πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Γάζα και παρακολουθεί όλος ο κόσμος...".

Ενώ σε ένα άλλο σημείο της επιστολής πληροφορούν ότι "έχουν αναγκαστεί να ακρωτηριάσουν παιδιά που υποφέρουν από σοβαρά εγκαύματα χωρίς αναισθησία ή αποστειρωμένα χειρουργικά εργαλεία. Άνθρωποι πεθαίνουν από τον πόνο. Λόγω των βίαιων εκκενώσεων από Ισραηλινούς στρατιώτες, ορισμένοι γιατροί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους ασθενείς και να αντιμετωπίσουν μια αδιανόητη επιλογή: Τη ζωή τους ή τη ζωή των ασθενών τους. Δεν υπάρχει καμία αποδεκτή δικαιολογία για τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στείλαμε πρόσφατα μια διεθνή ομάδα επείγουσας παρέμβασης στη Γάζα για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους συναδέλφους μας στην παροχή ιατρικής φροντίδας και τη διεξαγωγή χειρουργείων στις δομές υγείας. Δυστυχώς, οι δραστηριότητές τους έχουν περιοριστεί σημαντικά λόγω του αριθμού των θυμάτων, της καταστροφής των υποδομών, της έλλειψης βασικών προμηθειών, όπως τα καύσιμα και της συνεχιζόμενης ανασφάλειας. Θέλουμε και θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάνουμε πολλά περισσότερα. Σήμερα αυτό είναι απλά αδύνατο λόγω της πολιορκίας και του αδυσώπητου γενικευμένου πολέμου που εξαπολύει το Ισραήλ". 

Τέσσερα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν σκοτωθεί, πολλοί περισσότεροι έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους. Πολλοί άλλοι έχουν τραυματιστεί. Άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι δεκάδες μέλη του προσωπικού τους έχουν σκοτωθεί.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Να μας θυμάστε.» Αυτά είναι τα λόγια που έγραψε ο Δρ Mahmoud Abu Nujaila από την ομάδα επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε έναν πίνακα του νοσοκομείου της Γάζας που χρησιμοποιείται συνήθως για τον προγραμματισμό χειρουργικών επεμβάσεων. "Όταν τα όπλα σιγήσουν και αποκαλυφθεί η πραγματική κλίμακα της καταστροφής, θα μπορέσετε εσείς και η κυβέρνησή σας να πείτε το ίδιο;", καταλήγουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Σχετικά Άρθρα