ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες ίσως εμφανιστούν φέτος νωρίτερα

09 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Με το κρυολόγημα, τη γρίπη και την κορύφωση της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, μπορεί να σκεφτόμαστε ακόμα τους ιούς όταν τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας αρχίζουν να εμφανίζονται... Εξάλλου, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η περίοδος των αλλεργιών θα μπορούσε φέτος να έρθει νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Η Δρ Monica T. Kraft, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αλλεργιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί τον λόγο: «Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερες εποχές γύρης νωρίτερα σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Με το θερμότερο καιρό υπάρχει περισσότερη γύρη στον αέρα ήδη από τον Φεβρουάριο».

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Ίδρυμα Άσθματος και Αλλεργιών της Αμερικής (AAFA), μεταξύ 1995 και 2010, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προκαλέσει την περίοδο της γύρης να είναι 11 έως 27 ημέρες μεγαλύτερη. Η έκθεση αναφέρει ότι αυτές οι υψηλότερες θερμοκρασίες δημιουργούν περισσότερη γύρη στον αέρα, ισχυρότερα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και ακόμη περισσότερα συμπτώματα αλλεργίας.

Η Kraft δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους τα συμπτώματα αλλεργίας μπορεί να επιδεινωθούν. Για παράδειγμα, οι διαφορές στην ποσότητα της γύρης και στο πόσο χρόνο έχετε περάσει σε εξωτερικούς χώρους θα μπορούσαν να σάς εκθέσουν σε περισσότερη γύρη.

Επιπλέον, παράγοντες που δεν σχετίζονται άμεσα με την αλλεργία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο, όπως η ποιότητα του αέρα, η ρύπανση και οι καιρικές αλλαγές, που μπορεί να επιδεινώσουν τα ρινικά συμπτώματα.

Ο Δρ Samuel Friedlander, αλλεργιολόγος και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, πρόσθεσε ότι ένα μεταβαλλόμενο ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα αλλεργίας.

«Οι αλλεργίες μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου, επομένως μερικά χρόνια μπορεί να είναι ιδιαίτερα άσχημα», δήλωσε. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου, ανέφερε ο Friedlander, είναι ότι τα συμπτώματά σας μπορεί να είναι καλύτερα ή χειρότερα μόλις σταματήσετε να φοράτε μάσκα για την COVID-19.

«Οι μάσκες έχουν βοηθήσει όσους έχουν αλλεργίες», δήλωσε. «Οι μάσκες μπορούν να βοηθήσουν στο φιλτράρισμα των αλλεργιογόνων και των λοιμώξεων, αλλά άλλοι δυσκολεύτηκαν να αναπνεύσουν ή (αντιμετώπισαν δυσκολίες) με τα ιγμόρειά τους».

Τέλος, πιστεύει ότι τώρα θα υπάρχει περισσότερη έκθεση σε αλλεργίες καθώς αίρονται οι περιορισμοί και η υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας.


Σχετικά Άρθρα