ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ο καρκίνος του δέρματος είναι πλέον πιο θανατηφόρος από το μελάνωμα παγκοσμίως

13 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος, ευθύνονται για περισσότερους θανάτους παγκοσμίως από το μελάνωμα, επειδή είναι πολύ πιο συχνοί. Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Νευρολογίας 2023, αναφέρει ότι υπάρχουν πλέον περισσότεροι θάνατοι από μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος από ό,τι από το ίδιο το μελάνωμα.

Αν και οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος είναι λιγότερο θανατηφόροι από τα μελανώματα, τα ποσοστά εμφάνισής τους είναι τόσο υψηλά που ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλότερος, έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης. Το 2020, σημειώθηκαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως σε σύγκριση με 324.635 περιπτώσεις μελανώματος.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το 2020 οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος, αφορούσαν το 78% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος και 63.700 θανάτους παγκοσμίως. Την ίδια περίοδο, το μελάνωμα οδήγησε σε 57.000 θανάτους. Σημειώνουν δε ότι, ακόμη και σε χώρες με υψηλό ποσοστό σκουρόχρωμων ατόμων, δεν παρατηρείται μείωση του κινδύνου  καρκίνου του δέρματος.

«Αυτή η μελέτη παρέχει μια συγκλονιστική εικόνα για την παγκόσμια συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος και τα ποσοστά θνησιμότητας. Είναι ενδιαφέρον ότι η διαθεσιμότητα των δερματολόγων σε μια δεδομένη περιοχή δεν είχε καμία συσχέτιση με τη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος ή τα ποσοστά θνησιμότητας, υποδηλώνοντας ότι άλλοι παράγοντες εκτός από την ύπαρξη δερματολόγου, μειώνουν επιτυχώς τις αναλογίες», δήλωσε η Δρ Michele Green, κοσμητική δερματολόγος στο Northwell Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Είναι επίσης εκπληκτικό να βλέπουμε πόσο υψηλό είναι το ποσοστό θνησιμότητας για μη μελανωματικούς καρκίνους του δέρματος, καθώς οι περισσότεροι υποθέτουν ότι το μελάνωμα είναι ο πιο θανατηφόρος τύπος καρκίνου του δέρματος», δήλωσε η ίδια.

Σχετικά Άρθρα