ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί ο αριθμός των πασχόντων με προδιαβήτη έχει διπλασιαστεί στις ΗΠΑ;

13 Απριλίου 2022, 07:00

images

Ο αριθμός των νέων με προδιαβήτη έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1999, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα. Συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics ανέφερε ότι το 28% των εφήβων και των εφήβων ηλικίας 12 έως 19 ετών πληρούν τα κριτήρια για τον προδιαβήτη.

Ο προδιαβήτης εμφανίζεται όταν τα επίπεδα γλυκόζης ενός ατόμου είναι υψηλότερα από τα συνιστώμενα αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθούν διαβήτης. Τα άτομα με προδιαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος σε αγόρια ηλικίας 12 έως 18 ετών.

«Ο προδιαβήτης είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, αλλά δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλό για να θεωρηθεί διαβήτης τύπου 2. Το πιο σημαντικό είναι ότι, σε αυτή τη φάση, ο διαβήτης εξακολουθεί να μπορεί να προληφθεί και να αναστραφεί. Ένα άτομο με προδιαβήτη δεν θα αναπτύξει απαραίτητα διαβήτη εάν εφαρμόσει τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής», δήλωσε ο Δρ. Sri Banerjee, μέλος του προγράμματος δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Walden στη Μινεσότα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας με την πάθηση αυξήθηκε από 12% το 1999 σε 23% το 2007 και σε 28% σήμερα, με τον προδιαβήτη να  είναι πιο διαδεδομένος στους άνδρες και στους εφήβους που ζούσαν στα όρια της φτώχειας.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 6.600 άτομα ηλικίας 12 έως 19 ετών που εντόπισαν στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Η.Π.Α. Αυτή η έρευνα, που διενεργείται κάθε δύο χρόνια, επέτρεψε στους ερευνητές να συγκρίνουν τις απαντήσεις με προηγούμενες περιόδους. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 100 εκατομμύρια ενήλικες έχουν προδιαβήτη. Τυπικά, δεν υπάρχουν συμπτώματα, εκτός εάν αναπτυχθεί διαβήτης τύπου 2 αλλά ακόμα και τότε η έγκαιρη διάγνωση γίνεται μόνο με εξετάσεις αίματος καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα.

«Ο γιατρός σας μπορεί να καταλάβει πώς ήταν η γλυκόζη σας τις τελευταίες έξι εβδομάδες με μια ειδική εξέταση αίματος γνωστή ως γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη», εξήγησε ο Banerjee. «Αν οι τιμές που προκύπτουν από αυτήν την εξέταση αίματος είναι κάτω από 5,7%, τότε τα επίπεδα γλυκόζης σας είναι φυσιολογικά. Τιμές μεταξύ 5,7% και 6,4%  θεωρούνται προδιαβήτης. Οτιδήποτε πάνω από 6,4% είναι διαβήτης. Η γλυκόζη αίματος νηστείας από 100 έως 125 mg/dL θεωρείται επίσης προδιαβήτης».

«Πάνω από το ¼ των νέων έχουν προβλήματα με προδιαβήτη λόγω της καθιστικής ζωής και της ευρείας χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών και άλλων καθοριστικών παραγόντων, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε πεζοδρόμια ή μονοπάτια πεζοπορίας», κατέληξε ο Banerjee.




Σχετικά Άρθρα