ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί μερικές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό

27 Ιουλίου 2022, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας που δημοσιεύεται στο British Medical Journal (BMJ), τα ατυχή συμβάντα στις εγκυμοσύνες πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου στις γυναίκες συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, τρεις ή περισσότερες αποβολές συνδέθηκαν με 35% μεγαλύτερες πιθανότητες μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου στη διάρκεια της ζωής τους. Για μια αποβολή ο κίνδυνος ήταν 7% ενώ για δύο 12%. Αντίστοιχα, μια αποβολή αύξησε τον κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 8%, οι δύο κατά 26% και οι τρεις κατά 82%.

Όσον αφορά τη θνησιγένεια, η μελέτη έδειξε ότι πολλαπλασιάζει κατά 7% και 31% τις πιθανότητες θανατηφόρου και μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου αντίστοιχα, ενώ επανάληψη περιστατικού θνησιγένειας σχετίστηκε με 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τέλος, η υπογονιμότητα συνδέθηκε με 14% μεγαλύτερο κίνδυνο μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου συγκριτικά με τις γόνιμες γυναίκες.

Η μελέτη συμπεριέλαβε δεδομένα από περισσότερες από 600.000 γυναίκες από την Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. 

Σχετικά Άρθρα