ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί εξακολουθούμε να περνάμε την COVID τόσο βαριά μετά από τόσες νοσήσεις και εμβολιασμούς;

03 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Πώς είναι να κολλάς κορωνοϊό αυτές τις μέρες; Είναι η τέταρτη χρονιά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα στοιχεία δείχνουν ότι, για όσους έχουν νοσήσει πάνω από 1 φορά, η τελευταία φορά ήταν σημαντικά χειρότερη από τις προηγούμενες. «Κάθε φορά που κολλάς μια ασθένεια, υποτίθεται ότι είναι λίγο καλύτερα κάθε φορά». Αυτή είναι η γενικότερη πεποίθηση για τις ασθένειες, σύμφωνα με το BBC News. Αυτό σίγουρα έχει ειπωθεί πολλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν περάσει δύσκολα εξαιτίας της COVID τους τελευταίους μήνες. Ο βήχας, ο πονοκέφαλος ή ο πυρετός που ακολουθείται από μια παρατεταμένη κόπωση, είναι μερικά από τα συχνότερα συμπτώματα.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο κορωνοϊός πάντα προκαλούσε ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Ακόμη και πριν από τα εμβόλια, κάποιοι τυχεροί κατάφεραν να μην κολλήσουν τον ιό ή κόλλησαν αλλά δεν εμφάνισαν καν συμπτώματα. Οι επιστήμονες που ειδικεύονται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να προκαλεί λοιμώξεις που μπορεί να είναι χειρότερες από πριν και να μας βγάζουν νοκ-άουτ για εβδομάδες.

Ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτό που έκανε την τεράστια διαφορά πριν ήταν η πολύ ευρεία και γρήγορη κυκλοφορία των εμβολίων - ακόμη και νεαροί ενήλικες κατάφεραν να εμβολιαστούν και αυτό έκανε μια τεράστια διαφορά».

Φέτος, το εμβόλιο προσφέρεται σε ακόμη λιγότερους ανθρώπους. Τον περασμένο χειμώνα, όλοι οι άνθρωποι άνω των 50 ετών θα μπορούσαν να κάνουν μία δόση του εμβολίου. Τώρα προσφέρεται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών, ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο καθηγητής Openshaw λέει ότι η μειωμένη προσφορά των εμβολίων δεν είναι «καταστροφική», αλλά πιστεύει ότι το αποτέλεσμα θα είναι «πολλοί άνθρωποι να περάσουν πολύ άσχημα την ασθένεια που θα τους δυσκολέψει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες».

«Ακούω επίσης για ανθρώπους που περνούν δυσάρεστα την COVID, οι οποίοι κατά τα άλλα είναι νέοι και σε φόρμα. Είναι ένας εκπληκτικά ύπουλος ιός, που μερικές φορές αρρωσταίνει αρκετά τους ανθρώπους και μερικές φορές οδηγεί σε "μακροχρόνια COVID"», λέει. Επιπλέον, πιστεύει ότι υπάρχει μια «μεγάλη πιθανότητα» να είστε ευάλωτοι αν δεν έχετε κολλήσει COVID τον περασμένο χρόνο.

Η επίσημη απόφαση της κυβέρνησης στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να εμβολιαστούν όσοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από COVID ή χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη. Η καθηγήτρια Eleanor Riley, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, υποστηρίζει: «Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που είναι κάτω των 65 ετών δεν πρόκειται να κολλήσουν COVID και δεν θα αισθάνονται αρκετά ανθεκτικοί (απέναντι στον ιό).

«Νομίζω ότι η συνέπεια της μη ενίσχυσης αυτών των ανθρώπων, είναι ότι έχουμε περισσότερους ανθρώπους που μένουν εκτός δουλειάς για 1 ή 2 ή 3 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Σχετικά Άρθρα