ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού το καλοκαίρι

08 Αυγούστου 2023, 07:00

images

Πρόσφατα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι μία καλοκαιρινή έξαρση του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, αν και όχι σε τόσο μεγάλη έκταση όσο τα περασμένα καλοκαίρια. Το τελευταίο διάστημα, όπως αποδεικνύουν οι μετρήσεις, ο αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό αυξάνεται, μαζί με τη θετικότητα των τεστ, τις επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και - το πιο ανησυχητικό - τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η ιατρική αναλύτρια του CNN, Δρ. Leana Wen, η οποία είναι γιατρός Επειγόντων Περιστατικών και καθηγήτρια Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου George Washington Milken δίνει μία σαφή εικόνα της έξαρσης αυτής.

Στην ερώτηση γιατί μπορεί να υπάρξει άνοδος στις μολύνσεις από κορωνοϊό αυτή τη στιγμή, η Δρ  Leana Wen απαντά ότι «είμαστε τώρα στο 4ο καλοκαίρι της πανδημίας του κορωνοϊού. Κάθε καλοκαίρι μέχρι στιγμής, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Κάποια από αυτά μπορεί να οφείλονται στην κυκλική φύση του κορωνοϊού — έχουμε δει αύξηση των κρουσμάτων, ακολουθούμενη από μια σχετική περίοδο ύφεσης, ακολουθούμενη από μια άλλη αύξηση κλπ-. Αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι το μοτίβο στο μέλλον, με δύο ή περισσότερα από αυτά τα κύματα λοιμώξεων κάθε χρόνο.

Ένας από τους λόγους της αύξησης των κρουσμάτων το καλοκαίρι, συγκεκριμένα, μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός. Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί υπάρχουν αυξήσεις στις λοιμώξεις κατά τις γιορτές, όταν οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ομάδες σε κλειστούς χώρους.

"Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η τρέχουσα αύξηση δεν φαίνεται να οφείλεται στην εμφάνιση μίας νέας παραλλαγής. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, όλες οι υπάρχουσες παραλλαγές είναι παραφυάδες του στελέχους Όμικρον, το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2021» σημειώνει η ειδικός καταλήγοντας ότι για την έξαρση πρέπει να ενοχοποιήσουμε τις χαλαρές μας καθημερινές πρακτικές (κακή υγιεινή χεριών, συνωστισμό σε μέσα μεταφοράς κλπ). 




Σχετικά Άρθρα