ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φορητό κιτ θα σώσει ζωές από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

29 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Η πρόληψη και το εμβόλιο κατά του HPV συμβάλλουν στη μείωση του αριθμού των γυναικών που πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, νέα φορητά κιτ προσυμπτωματικού ελέγχου μπορούν να βελτιώσουν τη διάγνωση και την πρώιμη θεραπεία της νόσου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Horizon: The EU Research and Innovation Magazine, το κινητό κιτ του ELEVATE έχει σχεδιαστεί για χρήση σε κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, θα εξηγούν τη σημασία της εξέτασης, στη συνέχεια θα προσφέρουν το τεστ και θα μπορούν να δώσουν στις γυναίκες τα αποτελέσματα εντός μιας ημέρας.

Το κιτ απαιτεί λίγη εκπαίδευση για να χρησιμοποιηθεί. Οι γυναίκες συλλέγουν οι ίδιες ένα δείγμα, το οποίο οι υγειονομικοί περνούν από τη μονάδα ανάλυσης που λειτουργεί με μπαταρία. Η μονάδα χρησιμοποιεί ένα τεστ DNA για να ελέγξει την παρουσία λοιμώξεων από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) υψηλού κινδύνου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μέσα σε λίγα λεπτά.

Αρχικά, οι ερευνητές εστίασαν σε μετανάστες και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη ή που μπορεί να μην γνωρίζουν τη σημασία του προληπτικού ελέγχου.

Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι γυναίκες με υψηλή μόρφωση, δεν πήγαιναν για προληπτικό έλεγχο επειδή ήταν πολύ απασχολημένες. Έτσι, εκτός από τη μεταφορά του κιτ δοκιμών σε περιθωριοποιημένες ή δυσπρόσιτες κοινότητες, θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμο σε πολυσύχναστα γραφεία, για παράδειγμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει στόχους για το 2030 τη μείωση των ποσοστών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως και το 70% των γυναικών να υποβάλλεται σε έλεγχο με τεστ υψηλής απόδοσης έως τα 35 έτη και ξανά μέχρι τα 45 έτη.

Ο καθηγητής Olivier Degomme, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Ιατρικής και Επιστημών Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο και συντονιστής του ELEVATE, ελπίζει ότι το φορητό κιτ θα βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν το στόχο του ΠΟΥ. Πρέπει ακόμη να δοκιμαστεί επιτόπου και να αξιολογηθεί ως προς την αποδοχή, τη σκοπιμότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητάς του για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος.

«Το σημαντικό, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα φτάσει σε γυναίκες που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να εξεταστούν. Και μπορούμε πραγματικά να σώσουμε ζωές, ελπίζουμε μάλιστα πολλές ζωές», δήλωσε.



Σχετικά Άρθρα