ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eξετάσεις για καρκίνο που πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα το 2024

06 Ιανουαρίου 2024, 08:00

images

Κατά την αρχή του νέου έτους, τίθενται συχνά νέοι στόχοι για την υγεία. Ένας στόχος που πρέπει να σκεφτεί ο καθένας να προσθέσει στη λίστα του, είναι ο προγραμματισμός προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο. «Το πλεονέκτημα του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου είναι ότι οι καρκίνοι που είναι λιγότερο επικίνδυνοι και δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μπορούν να εντοπιστούν νωρίς, (σε στάδια) που η θεραπεία είναι πιο επιτυχημένη», δήλωσε ο Robert Smith, PhD, ανώτερος αντιπρόεδρος του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για την American Cancer Society, στο Healthline. «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου, λειτουργεί καλύτερα όταν γίνεται τακτικά σύμφωνα με τις οδηγίες».

Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να σκεφτούμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου ως μέρος του προληπτικού σχεδίου υγείας, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε πάντα ενήμεροι για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου που συνιστάται για το φύλο και την ηλικιακή μας ομάδα.

Καθώς ο ιατρικός τομέας συνεχίζει να κατανοεί τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας, τον αντίκτυπο στις πιθανότητες επιβίωσης και τη μείωση του αριθμού των ατόμων που αναπτύσσουν καρκίνο σε τελικό στάδιο, θα μπορεί να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν προληπτικό έλεγχο νωρίτερα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τις θεραπευτικές δυνατότητες από πολλές ασθένειες, είπε ο Δρ. Ajaz M. Khan πρόεδρος στο τμήμα ιατρικής ογκολογίας στο City of Hope Atlanta.

Ορισμένοι καρκίνοι όπως του μαστού, του παχέος εντέρου και του πνεύμονα συνεχίζουν να αυξάνονται, κι έτσι ο προσυμπτωματικός έλεγχος γίνεται όλο και πιο κρίσιμος, προσέθεσε. 

«Το πιο σημαντικό είναι ότι καθορίζονται κριτήρια και κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό των ασθενών που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, με βάση την ηλικία, το φύλο, το οικογενειακό και κοινωνικό τους ιστορικό. Η έγκαιρη ανίχνευση των καρκίνων μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση (των ποσοστών) επιβίωσης και να προσφέρει θεραπευτικές επιλογές για θεραπεία», είπε ο Khan στο Healthline.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας υποστηρίζουν ότι οι 5 κορυφαίες εξετάσεις καρκίνου που θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητά σας τη νέα χρονιά είναι οι παρακάτω:

⦁Μαστογραφία.

⦁Έλεγχος για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

⦁Κολονοσκόπηση.

⦁Έλεγχος για καρκίνο του προστάτη.

⦁Έλεγχος για καρκίνο του πνεύμονα.

Σχετικά Άρθρα