ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έτοιμα στις ΗΠΑ τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την Eris- Αλλά πόσοι ενδιαφέρονται να τα κάνουν;

28 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Η υποπαραλλαγή Eris καταγράφει συνεχώς όλο και περισσότερα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, με τους ειδικούς να περιμένουν ήδη το επικαιροποιημένο εμβόλιο που στις ΗΠΑ θα αρχίσουν να διαθέτουν από τον επόμενο μήνα σε όλα τα φαρμακεία.

Υπάρχει ωστόσο και προβληματισμός, καθώς οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως αναμένεται να έρθουν αντιμέτωπες με την άρνηση των πολιτών να κάνουν το νέο εμβόλιο του κορωνοϊού "λόγω κόπωσης και σκεπτικισμού για τη χρησιμότητά του", αναφέρει η διευθύντρια του Survey Methodology του Kaiser Family Foundation, Ασλεϊ Κίρζινγκερ.

«Αν οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας θέλουν να επιτύχουν τον ετήσιο εμβολιασμό της πλειονότητας των ενηλίκων, θα πρέπει να εξηγήσουν στο αμερικανικό κοινό ότι η Covid δεν έχει τελειώσει και ότι τους απειλεί», προσθέτει. Η βασική εξήγηση που πρόβαλαν αυτόν τον χρόνο στις έρευνες της κοινής γνώμης οι άνθρωποι που παρέλειψαν να κάνουν ετήσιο εμβολιασμό , ήταν ότι πιστεύουν πως έχουν προστασία απέναντι στον ιό λόγω των προηγούμενων δόσεων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τη λήξη της πανδημίας το Μάιο και η αμερικανική κυβέρνηση παρέδωσε το έργο του εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα. Περισσότερο από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στις ΗΠΑ από την COVID-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Όπως και με την γρίπη, οι Pfizer/BioNTech SE, Moderna και Novavax έχουν παρασκευάσει επικαιροποιημένα εμβόλια για τoΨΟΩΙΔ-19 που θα αντιμετωπίζουν την παραλλαγή η οποία θα κυκλοφορεί το προσεχές φθινόπωρο. Τα νέα εμβόλια αντιμετωπίζουν την υποπαραλλαγή XBB.1.5, παρόμοια με την EG.5, και ανήκει στην κυριαρχούσα παραλλαγή Όμικρον.

Ο Dρ Ντέιβιντ Μπούλγουερ, λοιμωξιολόγος του University of Minnesota δήλωσε ότι σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιεύσει, άνθρωποι που έχουν λάβει ενισχυτική δόση εμφανίζουν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και για μικρότερο χρονικό διάστημα. 

«Όταν ψάχνεις τι να κάνεις για να περιορίσεις τη διάρκεια της νόσου, ακόμη και να αρρωστήσεις, ο ενισχυτικός εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις», είπε χαρακτηριστικά αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εισακουστεί από πληθώρα ανθρώπων παγκοσμίως.


Σχετικά Άρθρα