ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έρευνα ζητεί την κατάργηση ενός αντιβιοτικού στη θεραπεία των ασθενών με κορωνοϊό

25 Ιουλίου 2021, 08:00

images

Mελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Standford και δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, προτείνει τη διακοπή χορήγησης της φαρμακευτικής ουσίας αζιθρομυκίνη σε εξωτερικούς (εκτός νοσοκομείου) ασθενείς με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2. Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Catherine E. Oldenburg, η μελέτη συμπεριέλαβε 263 διαγνωσθέντες με SARS-CoV-2 επτά ημέρες πριν από την έναρξη της έρευνας και χωρίς να έχει παραστεί ανάγκη νοσηλείας τους. Οι άνθρωποι αυτοί χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, μία 171 ατόμων που έλαβαν μία δόση 1,2 γραμ. του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη και μία 92 ατόμων που έλαβαν placebo (εικονικό φάρμακο).

Τη 14η ημέρα, το 50% και από τις δύο ομάδες παρέμενε ασυμπτωματικό. Την 21η ημέρα, πέντε συμμετέχοντες από την ομάδα της αζιθρομυκίνης εισήχθησαν στο νοσοκομείο με σοβαρά συμπτώματα COVID-19, συγκριτικά με τις μηδενικές περιπτώσεις από την ομάδα placebo.

Εξ αυτού οι ερευνητές συμπέραναν ότι η εφάπαξ χορήγηση αζιθρομυκίνης στους μη νοσηλευόμενους ασθενείς δεν σχετίστηκε με κάποιο όφελος στην πρόληψη των συμπτωμάτων. Όπως επεσήμαναν μάλιστα, οι περισσότερες κλινικές δοκιμές με το αντιβιοτικό έχουν συμπεριλάβει ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή λοίμωξη COVID-19.

Σχετικά Άρθρα