ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιτυχής η νέα τεχνική διπλής μεταμόσχευσης πνεύμονα σε 2 ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου

17 Μαρτίου 2023, 18:00

images

Χειρουργοί της Northwestern Medicine στο Σικάγο πραγματοποίησαν επιτυχώς διπλές μεταμοσχεύσεις πνευμόνων σε δύο ασθενείς με καρκίνο σταδίου 4. Και οι δύο ασθενείς είναι καλά στην υγεία τους.  

Όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται από τον έναν πνεύμονα στον άλλο και δεν ανταποκρίνεται στις τυπικές θεραπείες, συμπεριλαμβανομένης της ακτινοβολίας και της χημειοθεραπείας, οι ασθενείς συνήθως μένουν χωρίς επιλογές.

«Εάν έχουν εξαντληθεί όλες οι επιλογές, μόνο τότε θα το εξετάσουμε», δήλωσε ο Δρ Ankit Bharat, επικεφαλής της θωρακικής χειρουργικής και διευθυντής του Northwestern Medicine Canning Thoracic Institute.

Οι μεταμοσχεύσεις πνεύμονα για ασθενείς με καρκίνο περιλάμβαναν ιστορικά την αντικατάσταση ενός πνεύμονα τη φορά. Η τεχνική συνοδεύεται από αρκετά μεγάλους κινδύνους: Ο πνεύμονας που απομένει, μπορεί να μολύνει τον νέο πνεύμονα και οι τομές μπορεί να προκαλέσουν διαρροή καρκινικών κυττάρων στην κυκλοφορία του αίματος.

Ωστόσο, ο Bharat και η ομάδα του στο Northwestern, είχαν διαφορετική προσέγγιση. Αφαιρώντας ταυτόχρονα και τους 2 καρκινικούς πνεύμονες από το σώμα και αντικαθιστώντας τους με 2 υγιείς μεταμοσχευμένους πνεύμονες, οι χειρουργοί μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των καρκινικών κυττάρων στα νέα όργανα ή άλλα μέρη του σώματος. Ενώ οι πνεύμονες είναι έξω από το σώμα, οι ασθενείς συνδέονται με ένα μηχάνημα που θα τους κρατήσει στη ζωή.

«Η εύρεση του κατάλληλου ασθενή θα είναι η πρόκληση. Είναι μια μεγάλη επέμβαση, επομένως χρειάζεστε κάποιον που να μπορεί να ανεχθεί τόσο τη χειρουργική, όσο και τις ανοσοκατασταλτικές θεραπείες που απαιτούνται μετά τη μεταμόσχευση», δήλωσε ο Δρ William Dahut, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Το πρόγραμμα της Northwestern, που ονομάζεται Double Lung Replacement and Multidisciplinary Care της Northwestern Medicine, ή DREAM, σχεδιάζει να παρακολουθήσει τους πρώτους 75 ασθενείς με καρκίνο που θα λάβουν διπλή μεταμόσχευση πνεύμονα, ελπίζοντας ότι η εμπειρία που θα αποκομίσουν από αυτούς τους ασθενείς, μακροπρόθεσμα θα βοηθήσει και άλλα χειρουργικά κέντρα να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία.


Σχετικά Άρθρα