ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιστήμονες ζητούν να διευκολυνθεί η αξιοποίηση γονιμοποιημένων ωαρίων για έρευνα

30 Δεκεμβρίου 2023, 08:00

images

Κορυφαίοι επιστήμονες ζητούν αλλαγή του νόμου για να βοηθήσουν τις γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση να δωρίσουν τα μη αξιοποιημένα γονιμοποιημένα ωάρια στη βιοϊατρική έρευνα μετά από τη μείωση των σχετικών των δωρεών τα τελευταία 15 χρόνια. «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες έμβρυα καλής ποιότητας που δεν αξιοποιούνται πλέον από τους ασθενείς, τα οποία θα μπορούσαν να είναι απίστευτα πολύτιμα για την έρευνα», δήλωσε η καθηγήτρια Kathy Niakan, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. «Δυστυχώς, πολύ λίγες κλινικές προσφέρουν τη δυνατότητα δωρεάς».

Τα στοιχεία του The Guardian δείχνουν ότι ο αριθμός των εμβρύων που δόθηκαν στην έρευνα, μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, μειώθηκε σταθερά από 17.925 το 2004 σε 675 το 2019, το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Την ίδια χρονιά, 76.427 έμβρυα μεταφέρθηκαν σε κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης και 172.915 απορρίφθηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA).

Ορισμένοι επιστήμονες εξακολουθούν να αγωνίζονται ώστε να συνεχίσουν τα ερευνητικά προγράμματα, σε μια εποχή που οι εξελίξεις στη γενετική και στις τεχνικές γονιμοποίησης είναι ραγδαίες.

«Κάποιοι [ασθενείς] χρειάστηκε να περάσουν από συμβουλευτική, επειδή χρειάστηκε πολύς χρόνος για να μπορέσουν να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους να δωρίσουν [έμβρυα] στην έρευνα. Μερικοί από αυτούς έχουν πληρώσει επιπλέον χρεώσεις αποθήκευσης μόνο και μόνο για να δώσουν χρόνο για την όλη διαδικασία και να περάσουν όλο το στάδιο της γραφειοκρατίας. Κάποιος πρέπει να παρέμν να το κάνει πολύ πιο εύκολο».

Μια έρευνα τηε HFEA το 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πλειοψηφία (58%) των ασθενών θα προτιμούσε να δωρίσει έμβρυα στην έρευνα αντί να τα αφήσει να χαθούν, με μόνο το 6% να λέει ότι θα προτιμούσε να μην αξιοποιηθούν τα έμβρυά τους. Μόνο περίπου 1 στις 5 κλινικές διευκολύνουν τακτικά τη δωρεά.

Η καθηγήτρια Niakan και άλλοι επιστήμονες ζητούν τη δημιουργία μιας τράπεζας εμβρύων για να διευκολυνθεί η δωρεά γονιμοποιημένων ωαρίων και, κατά συνέπεια, και η έρευνα.



Σχετικά Άρθρα