ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επιδείνωση των καρδιακών παθήσεων όσο αυξάνονται παγκοσμίως οι θερμοκρασίες

28 September 2022, 07:00

images

Το καλοκαίρι του 2019, η Ευρώπη και ιδίως η Γαλλία, ήρθε αντιμέτωπη με έναν ακραίο καύσωνα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μονπελιέ, υπέθεσαν ότι θα υπήρχαν αλλαγές στο βάρος μεταξύ ατόμων με καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα και ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να αξιολογηθούν χρησιμοποιώντας τηλεπαρακολούθηση.

Η τηλεπαρακολούθηση ή τηλεϊατρική είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος παρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, ο οποίος χρησιμοποιεί εξελιγμένη τεχνολογία για την παρακολούθηση του βάρους ενός ατόμου σε πραγματικό χρόνο. Το πρωτόκολλο απαιτεί από τα άτομα να ζυγίζονται και να εισάγουν δεδομένα σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, συχνά χρησιμοποιώντας smartphone.

Για την παρούσα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δεδομένα από άτομα με καρδιακές παθήσεις χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που διαχειρίζεται το CDM e-Health, ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης χρόνιων ασθενειών. Εξέτασαν δεδομένα από τον Ιούνιο του 2019 έως το Σεπτέμβριο του 2019 για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις δύο κυμάτων καύσωνα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη συσχέτιση μεταξύ του βάρους των ανθρώπων, της θερμοκρασίας περιβάλλοντος την ίδια ημέρα και της θερμοκρασίας δύο ημέρες πριν από τη μέτρηση βάρους. Βρήκαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της θερμοκρασίας και του βάρους, με το βάρος να πέφτει καθώς η θερμοκρασία ανέβαινε. Παράλληλα, σημείωσαν ότι η ισχυρότερη σχέση, υπήρξε αναφορικά με τις θερμοκρασίες δύο ημέρες πριν από τη μέτρηση βάρους.

Ο Δρ François Roubille , Ph.D., πρόεδρος της ομάδας Καρδιακής Ανεπάρκειας από τη Γαλλική Καρδιολογική Εταιρεία (FSC) και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε στο Medical News Today ότι «η ακραία θερμοκρασία θα μπορούσε να έχει επίδραση στους ασθενείς, ιδιαίτερα σε αυτούς με καρδιακή ανεπάρκεια».

Όταν οι υγιείς άνθρωποι πίνουν περισσότερα υγρά κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού, το σώμα ρυθμίζει την παραγωγή ούρων τους. Αυτό δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο για άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, επειδή λαμβάνουν διουρητικά.

Ο Δρ Roubille εξήγησε ότι τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στους καύσωνες. «Πάνω απ 'όλα, λαμβάνουν φάρμακα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρενέργειες σε ακραίες θερμοκρασίες, για παράδειγμα, διουρητικά», συμπλήρωσε.

Τέλος, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αλλαγή βάρους σε άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, συμβαίνει λόγω της πίεσης που σχετίζεται με ένα κύμα καύσωνα. Η αλλαγή στο βάρος, θα μπορούσε τελικά να είναι ένδειξη επιδείνωσης της κλινικής τους κατάστασης.



Σχετικά Άρθρα