ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επαναστατική μέθοδος στη μαγνητική τομογραφία

26 Ιουλίου 2019, 10:22

images

Ομάδα ειδικών του Case Western Reserve University των ΗΠΑ δημιούργησε μία νέα μέθοδο διάγνωσης ασθενειών που ονομάζεται Magnetic Resonance Fingerprinting  (MRF), η οποία αποτελεί την εξέλιξη της μαγνητικής τομογραφίας.

Mε τη  μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται  πιο ευαίσθητες τεχνικές σάρωσης για να ανιχνεύουν αν οι διάφορες θεραπείες κατά του καρκίνου λειτουργούν μετά από μία μόνο δόση χημειοθεραπείας.

Το MRF λειτουργεί με την εξής φιλοσοφία: Κάθε ιστός έχει το δικό του «δακτυλικό αποτύπωμα», το οποίο μπορεί να αναγνωριστεί μέσω της εξελιγμένης μαγνητικής τομογραφίας. Ο τεράστιος όγκος δεδομένων που αναλύει η εξέταση αυτή ωστόσο δεν θα ήταν διαχειρίσιμος χωρίς τους «κβαντικούς αλγόριθμους» της Microsoft!

Πρόκειται για αλγόριθμους που δανείζονται στοιχεία από την κβαντική φυσική και αναπτύσσονται για τους κβαντικούς υπολογιστές του μέλλοντος που –παρεμπιπτόντως- δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να τρέχουν και στους κλασικούς υπολογιστές που είναι ευρέως διαθέσιμοι σήμερα, λύνοντας έτσι εξαιρετικά δύσκολα προβλήματα.

Με το MRF και τους «κβαντικούς αλγόριθμους» της Microsoft, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούν να αξιολογούν την αποτελεσματικότητα μιας θεραπείας μέσα σε μια εβδομάδα, σε αντίθεση με τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα.

Αυτή η νέα πραγματικότητα θα αλλάξει εντελώς το τοπίοκαθώς θα βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να αποφύγουν άσκοπες παρενέργειες των φαρμάκων.

Το MRF υπερισχύει άλλων αντίστοιχων πρωτοκόλλων μαγνητικής τομογραφίας (ΜRΙ) σε αναλογία 1.8. Συγκεκριμένα, οι αλγόριθμοι της Microsoft γλιτώνουν τους ασθενείς από επώδυνες διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς επιτρέπουν στους γιατρούς να κάνουν σαρώσεις που είναι ως και τρεις φορές πιο γρήγορες, σε σχέση με το κλασικό MRI, και 30% πιο ακριβείς. Έτσι, μειώνεται το κόστος εξετάσεων για τους ασθενείς και τα νοσοκομεία, και αυξάνονται οι πιθανότητες έγκαιρης διάγνωσης, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν μεγάλες λίστες αναμονής για μαγνητική τομογραφία.

Όφελος θα έχουν και οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και επιληψία, καθώς το MRF μπορεί να ανιχνεύσει τις αλλαγές στον εγκέφαλο που είναι αόρατες με συμβατικές μεθόδους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτή τη στιγμή το MRF χρησιμοποιείται ήδη σε δεκάδες ακαδημαϊκά ιατρικά κέντρα, ενώ αναμένεται ευρεία υιοθέτηση της τεχνικής μέσα στα επόμενα χρόνια.

Σχετικά Άρθρα