ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εντόπισαν 95 περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με το μετατραυματικό στρες

08 Μαΐου 2024, 09:00

images

Στη διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD), οι αρνητικές σκέψεις, οι αλλαγές στη διάθεση και άλλα συμπτώματα που ακολουθούν μία τραυματική εμπειρία , μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Περίπου το 6% των ανθρώπων που βιώνουν τραύμα, αναπτύσσουν τη διαταραχή, αλλά οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη τη νευροβιολογία που κρύβεται πίσω από το PTSD. Τώρα, νέα μελέτη περισσότερων από 1,2 εκατομμυρίων ανθρώπων , εντόπισε 95 περιοχές στο γονιδίωμα, που σχετίζονται με τον κίνδυνο ανάπτυξης PTSD, συμπεριλαμβανομένων 80 που δεν είχαν προηγουμένως εντοπιστεί. Η μελέτη, από την ομάδα εργασίας PTSD στο πλαίσιο της Psychiatric Genomics Consortium (PGC - PTSD) μαζί με την Cohen Veterans Bioscience, είναι η μεγαλύτερη και πιο ποικιλόμορφη του είδους της και επίσης εντόπισε 43 γονίδια που φαίνεται να διαδραματίζουν ρόλο στην πρόκληση PTSD. Η έρευνα εμφανίζεται στο Nature Genetics.

Στη νέα μελέτη, οι Nievergelt, Koenen και άλλοι ερευνητές από το PGC, συγκέντρωσαν δεδομένα από 88 διαφορετικές μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος, οι οποίες χρησιμοποιούν γενετικά δεδομένα από μεγάλες ομάδες ανθρώπων για να αναζητήσουν συσχετίσεις μεταξύ περιοχών του γονιδιώματος και της πιθανότητας ανάπτυξης διαφόρων ιατρικών καταστάσεων. Το σύνολο δεδομένων περιελάμβανε πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο ανάπτυξης PTSD από περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής (συμπεριλαμβανομένων περίπου 140.000 με PTSD), περίπου 50.000 με αφρικανική καταγωγή (συμπεριλαμβανομένων περίπου 12.000 με PTSD) και περίπου 7.000 Αμερικανούς καταγωγής (περίπου 2.000 με PTSD).

Η μετα-ανάλυση των δεδομένων, αποκάλυψε 95 περιοχές ισχυρά συνδεδεμένες με PTSD, συμπεριλαμβανομένων 80 που δεν είχαν εντοπιστεί προηγουμένως. 43 γονίδια φάνηκε να παίζουν ρόλο στην πρόκληση PTSD, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επηρεάζουν τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές, κανάλια ιόντων (που επιτρέπουν στα ιόντα να περνούν μέσα και έξω από τα κύτταρα), συνδέσεις μεταξύ νευρώνων που ονομάζονται συνάψεις. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το PTSD μοιράζεται πολλά γενετικά χαρακτηριστικά με την κατάθλιψη.

«Γνωρίζουμε ότι το τραύμα και το PTSD επηρεάζουν δυσανάλογα τους πληθυσμούς που δεν διαθέτουν πόρους παγκοσμίως, ιδιαίτερα τους πληθυσμούς αφρικανικής καταγωγής», δήλωσε ο Karestan Koenen, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

«Τα επόμενα βήματά μας θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση αυτής της ανισότητας μέσω συνεργασιών με Αφρικανούς επιστήμονες για να διασφαλίσουμε ότι η έρευνα στη γενετική του PTSD ωφελεί τους πάντες εξίσου».

Σχετικά Άρθρα