ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την ανταπόκριση στις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

06 September 2023, 07:00

images

Δύο ομάδες Αμερικανών επιστημόνων, ολοκλήρωσαν εργαστηριακά πειράματα, δοκιμάζοντας τα αντισώματα από εμβολιασμένους και νοσήσαντες Αμερικανούς για να δουν πόσο καλά θα μπορούσε να ανταποκριθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα στις υπάρχουσες παραλλαγές του ιού που προκαλούν την COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης BA.2.86.

Τα αποτελέσματα των Αμερικανών συμφωνούν με προηγούμενα πειράματα από εργαστήρια στην Κίνα και τη Σουηδία. Συνολικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή BA.2.86 δεν θα είναι τόσο ανησυχητική όσο φοβόντουσαν οι ειδικοί.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν τα εργαστηριακά πειράματα για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την παραλλαγή BA.2.86.

Τώρα, η ερευνητική κοινότητα βρίσκεται στη μέση των εργαστηριακών πειραμάτων για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πόσο καλά το ανοσοποιητικό μας σύστημα και τα εμβόλια θα αναγνωρίσουν και θα αμυνθούν έναντι της μετάλλαξης του κορωνοϊού, BA.2.86.

Στην πρώτη σειρά πειραμάτων, χρησιμοποιώντας αίμα εμβολιασμένων ποντικών και εμβολιασμένων και πρόσφατα νοσήσαντων ανθρώπων, ερευνητές στην Κίνα διαπίστωσαν ότι η BA.2.86 φαίνεται να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από το ανοσοποιητικό μας σύστημα σε σύγκριση με προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού που προκαλούν COVID-19.

Όλες αυτές οι μελέτες έχουν περιορισμούς. Οι ερευνητές δοκίμαζαν ψευδοϊούς, οι οποίοι είναι ουσιαστικά μοντέλα της εμφάνισης της παραλλαγής BA.2.86 και όχι του ίδιου του ιού. Η μελέτη από τη Σουηδία χρησιμοποίησε μόνο έναν μικρό αριθμό δειγμάτων από αιμοδότες. Και επειδή σε αυτές οι μελέτες συμμετείχαν αιμοδότες στην Κίνα και τη Σουηδία, ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την ανοσία των ανθρώπων στις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορεί να έχουν μολυνθεί με διαφορετικό μείγμα παραλλαγών και να έχουν θωρακίσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα με διαφορετικά εμβόλια.

Ωστόσο, οι ειδικοί είπαν ότι αισθάνονται αισιόδοξοι από αυτά τα πρώιμα αποτελέσματα και ανυπομονούν να δουν περισσότερα.

«Τα νέα είναι καλύτερα από ό,τι περίμενα», είπε ο Δρ Ashish Jha, πρώην συντονιστής ανταπόκρισης στον Λευκό Οίκο για την COVID-19, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και με ενθαρρύνει περισσότερο ότι το νέο επερχόμενο εμβόλιο θα έχει πραγματικό όφελος έναντι της τρέχουσας κυρίαρχης παραλλαγής (EG.5) καθώς και της BA.2.86».

Σχετικά Άρθρα