ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενισχυτική δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού: Οι απόψεις διίστανται

09 Αυγούστου 2022, 10:00

images

Περίπου το 70% των Αμερικανών ηλικίας 50 ετών και άνω που έλαβαν μια πρώτη αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά της COVID-19, και άλλοι τόσοι από αυτούς, ηλικίας 65 ετών και άνω δεν έχουν λάβει τη δεύτερη αναμνηστική δόση, σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Ο ΠΟΥ συνιστά επί του παρόντος δύο αναμνηστικά εμβόλια μετά από μια κύρια σειρά εμβολίων για ενήλικες 50 ετών και άνω και για νεότερα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Την περασμένη εβδομάδα, πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επεξεργαζόταν ένα σχέδιο που θα επέτρεπε σε όλους τους ενήλικες να λάβουν και δεύτερη ενισχυτική δόση για τον κορωνοϊό, όπως μεταδίδει το KHN.

Οι αξιωματούχοι ανησυχούν για την αύξηση των υποπαραλλαγών BA.4 και BA.5 της Όμικρον, τα οποία εξαπλώνονται εύκολα και μπορούν να αποφύγουν την ανοσολογική προστασία από τον εμβολιασμό ή την προηγούμενη μόλυνση. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature διαπίστωσε ότι το BA.5 ήταν τέσσερις φορές πιο ανθεκτικό στα επί του παρόντος διαθέσιμα εμβόλια mRNA από τις προηγούμενες υποπαραλλαγές της Όμικρον.

Ωστόσο, συχνά οι πολίτες αισθάνονται μπερδεμένοι, καθώς υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων, εξειδικευμένων στα εμβόλια. Παρόλο που γιατροί όπως ο Carlos del Rio, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και ο Δρ. Peter Hotez του Baylor College of Medicine βλέπουν την αξία στη λήψη ενός δεύτερου αναμνηστικού, ο Δρ. Paul Offit, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής εμβολίων του FDA –Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων-, θεωρεί πως οι ενισχυτικές δόσεις είναι χρήσιμες μόνο για τους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους.

«Όταν οι ειδικοί έχουν διαφορετικές απόψεις που βασίζονται στην ίδια επιστήμη, γιατί μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η σωστή λήψη του μηνύματος προκαλεί σύγχυση;» είπε ο Δρ. Bruce Gellin, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής δημόσιας υγείας στο Ίδρυμα Rockefeller και συνάδελφος του Offit στο πάνελ του FDA.

Τέλος, ο FDA ενέκρινε στις 13 Ιουλίου ένα τέταρτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, κατασκευασμένο από τη Novavax, αλλά μόνο για άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι το εμβόλιο Novavax θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό ενισχυτικό για άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί με εμβόλια mRNA από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, επειδή ο μοναδικός σχεδιασμός του θα μπορούσε να διευρύνει την ανοσολογική απόκριση στους κορωνοϊούς. 

Δυστυχώς, λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει τις προσεγγίσεις εμβολιασμού συνδυασμού και αντιστοίχισης, κατέληξε ο Gellin.


Σχετικά Άρθρα