ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ενδυναμώνουμε τους πνεύμονές μας για να γλυτώσουμε από νόσους

27 September 2022, 16:00

images

Η εκγύμναση των αναπνευστικών μυών αυξάνει την αντοχή τους και μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να μην χρειάζονται σε κάποιους αντιυπερτασικά φάρμακα. Στο συμπέρασμα αυτό, κατέληξε ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Κολλέγιο Alma με την έρευνά τους να δημοσιεύεται στο Journal of Applied Physiology.

Η μέθοδος που εξέτασαν οι ερευνητές ονομάζεται "προπόνηση αντίστασης αναπνοής" και γίνεται με τη βοήθεια ειδικά σχεδιασμένης συσκευής. Η προπόνηση αναπνοής με αντίσταση γίνεται με τη βοήθεια μιας συσκευής (power breathe), μέσω της οποίας ο χρήστης εισπνέει και εκπνέει κάθε μέρα για αρκετή ώρα. Η συσκευή εξαναγκάζει τους πνεύμονες να δουλέψουν πιο εντατικά κατά την εισπνοή και την εκπνοή, ενδυναμώνοντάς τους. Μέσω αυτής της πρακτικής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνεται και η αρτηριακή πίεση. Η συσκευή χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια ως μέσο ενδυνάμωσης της αναπνευστικής λειτουργίας για αθλητές και τραγουδιστές.

Για να διεξαχθεί η εν λόγω μελέτη, ομάδες εθελοντών εξασκήθηκαν στη χρήση αυτής της συσκευής για λίγα λεπτά κάθε μέρα επί έξι εβδομάδες. Σε κάθε συνεδρία εισέπνεαν και εξέπνεαν 30 φορές ενώ οι ερευνητές τους επέβαλαν πριν και μετά από κάθε προσπάθεια σε μετρήσεις της αρτηριακής τους πίεσης.

Όπως αναφέρουν, διαπίστωσαν σταθερή πτώση των 9mmHg στη συστολική αρτηριακή πίεση. Οι φυσιολογικές τιμές της πίεσης είναι 120/80 mmHg. 

Οι ερευνητές περιέγραψαν την αλλαγή ως σημαντική και αντίστοιχη της βελτίωσης που ορισμένοι ασθενείς βλέπουν με φαρμακευτική αγωγή. Σημειώνουν επίσης ότι η μείωση είναι αντίστοιχη αυτής που επιτυγχάνεται με ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο ή το τρέξιμο.


Σχετικά Άρθρα