ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα «patch φιστικιών» θα μπορούσε να προστατεύσει τα παιδιά από αλλεργικές αντιδράσεις

17 Μαΐου 2023, 09:00

images

Ένα patch (έμπλαστρο) φιστικιών οδήγησε σε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε μια κλινική δοκιμή σε νήπια με αλλεργίες στα φιστίκια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές από τη γαλλική βιοφαρμακευτική εταιρεία DBV Technologies και ιδρύματα από όλο τον κόσμο, πραγματοποίησαν μία τυχαιοποιημένη διπλή, τυφλή δοκιμή του επιθέματος Viaskin Peanut σε παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών που είχαν διαγνωστεί με σοβαρή αλλεργία στα φιστίκια.  

Όπως δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine, στη δοκιμή συμμετείχαν 362 νήπια από 8 χώρες. Τα 244 από αυτά επιλέχθηκαν τυχαία για να λάβουν το έμπλαστρο Viaskin – το οποίο περιέχει 250 μικρογραμμάρια πρωτεΐνης φιστικιού, που ισοδυναμεί με περίπου το 1/1000 ενός φιστικιού – και 118 έλαβαν ένα εικονικό έμπλαστρο φιστικιού, το οποίο τοποθετούταν ανάμεσα στις ωμοπλάτες τους καθημερινά για ένα χρόνο πριν υποβληθούν σε έλεγχο.

Μετά από 12 μήνες, τα 2/3 των παιδιών που χρησιμοποίησαν το έμπλαστρο Viaskin και το 1/3 της ομάδας εικονικού φαρμάκου είχαν επιτύχει το κύριο τελικό σημείο της δοκιμής: τα παιδιά με λιγότερη ευαισθησία και τάση για αλλεργία, θα μπορούσαν να ανεχθούν με ασφάλεια πρωτεΐνη φιστικιού 4 με την κατανάλωση 3 ή τεσσάρων φιστικιών και τα παιδιά που ήταν πιο ευαίσθητα, θα μπορούσαν να ανεχθούν το ισοδύναμο της κατανάλωσης 1 φιστικιού.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης «μια στροφή προς τις λιγότερο σοβαρές αντιδράσεις πρόκλησης τροφίμων» στην ομάδα Viaskin, όπως δήλωσε η DBV σε ένα δελτίο τύπου.

Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες, με τις πιο συνηθισμένες να είναι αντιδράσεις στο σημείο εφαρμογής, όπως ερυθρότητα, κνησμός και πρήξιμο. Σοβαρά συμπτώματα αναφέρθηκαν σε 21 παιδιά που χρησιμοποίησαν το έμπλαστρο Viaskin και σε 3 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, αναφέρθηκε μια επικίνδυνη αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλαξία στο 7,8% των ληπτών του Viaskin και στο 3,4% των παιδιών που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Μόνο 4 από τις αντιδράσεις θεωρήθηκε ότι σχετίζονται με τη θεραπεία, ενώ 8 συμμετέχοντες αποχώρησαν από τη δοκιμή λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους έχει αρκετούς περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι παιδιά με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας, αλλά και της έλλειψης φυλετικής ποικιλομορφίας μεταξύ των συμμετεχόντων.



Σχετικά Άρθρα