ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα μήνα μετά την πειραματική μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου, ο λήπτης είναι υγιής

23 Οκτωβρίου 2023, 07:00

images

Πέρασε ένας μήνας μετά από την πειραματική διαδικασία μεταμόσχευσης της καρδιάς ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου, σε ασθενή με καρδιακή νόσο τελικού σταδίου. Οι γιατροί δηλώνουν ότι η καρδιά λειτουργεί μόνη της και ο οργανισμός δεν εμφανίζει σημάδια απόρριψης.

Το Σεπτέμβριο, ο 58χρονος Lawrence Faucette υποβλήθηκε σε πειραματική μεταμόσχευση. Η καρδιακή νόσος του Faucette και οι προϋπάρχουσες παθήσεις του, τον καθιστούσαν μη κατάλληλο για τη λήψη μοσχεύματος ανθρώπινης καρδιάς.

«Οι γιατροί που τον φροντίζουν πιστεύουν ότι η λειτουργία της καρδιάς του είναι εξαιρετική», είπε ο Δρ. Bartley Griffith, διευθυντής του Προγράμματος Μεταμοσχεύσεων Καρδιάς και Πνεύμονα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ που πραγματοποίησε τη χειρουργική επέμβαση.

«Δεν είχαμε καμία ένδειξη λοιμώξεων και κανένα στοιχείο απόρριψης μέχρι στιγμής».

Ο Faucette εισήχθη για πρώτη φορά στο UMMC στις 14 Σεπτεμβρίου αφού παρουσίασε συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας. Ενώ ήταν στο νοσοκομείο, η καρδιά του είχε σταματήσει 2 φορές και οι γιατροί μπόρεσαν να τον επαναφέρουν με απινιδωτή.

Η πειραματική χειρουργική επέμβαση "ξενομοσχεύματος" έγινε μετά το πράσινο φως που έδωσε η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την Υπηρεσία, το πρόγραμμα είναι «μια πιθανή λύση για έναν ασθενή με μια σοβαρή ή άμεσα απειλητική για τη ζωή ασθένεια ή κατάσταση να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα υπό έρευνα ιατρικό προϊόν (φάρμακο, βιολογικό ή ιατρική συσκευή) για θεραπεία εκτός κλινικών δοκιμών όταν δεν υπάρχουν συγκρίσιμες ή ικανοποιητικές εναλλακτικές επιλογές θεραπείας».

Η καρδιά χοίρου που χρησιμοποιήθηκε προήλθε από ένα γενετικά τροποποιημένο γουρούνι της Revivcor, θυγατρικής της United Therapeutics Corporation. Ο χοίρος είχε 10 επεξεργασμένα γονίδια. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε για πρώτη φορά τους γονιδιακά επεξεργασμένους χοίρους για πιθανή θεραπευτική χρήση το 2020.

Τέλος, επί του παρόντος δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές που να χρησιμοποιούν όργανα χοίρου για μεταμοσχεύσεις σε ζωντανούς ανθρώπους.

Σχετικά Άρθρα