ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα είδος λίπους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στα άτομα με κακοήθειες

21 Νοεμβρίου 2021, 08:00

images

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature αποκαλύπτει ότι το παλμιτικό οξύ το οποίο είναι είδος λιπαρού οξέος, τροποποιεί το γονιδίωμα του καρκίνου, αυξάνοντας τις πιθανότητες μεταστάσεων. 

Τα λιπαρά οξέα είναι τα δομικά στοιχεία του λίπους στο σώμα και βρίσκονται σε τροφές. Μέχρι τώρα, όμως, δεν ήταν σαφής ο ακριβής μηχανισμός και αν όλα τα λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη μετάσταση. Τα ευρήματα των επιστημόνων από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (IRB) της Βαρκελώνης αποκαλύπτουν ότι ένα τέτοιο λιπαρό οξύ που βρίσκεται συνήθως στο φοινικέλαιο και ονομάζεται παλμιτικό οξύ, προωθεί τη μετάσταση στα καρκινώματα του στόματος και στο μελάνωμα στα ποντίκια. Άλλα λιπαρά οξέα, όπως το ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο και ο λιναρόσπορος, δεν έδειξαν παρόμοια επίδραση, ενώ κανένα από τα λιπαρά οξέα που εξετάστηκαν δεν αύξησαν τον κίνδυνο για αρχική ανάπτυξη καρκίνου.

Όταν στη διατροφή περιλαμβανόταν και παλμιτικό οξύ, αυτό όχι μόνο συνέβαλε στη μετάσταση, αλλά ασκούσε και μακροχρόνιες επιδράσεις στο γονιδίωμα. Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα που είχαν εκτεθεί στο διατροφικό παλμιτικό οξύ για ένα σύντομο χρονικό διάστημα παρέμεναν ιδιαίτερα μεταστατικά ακόμα και όταν το οξύ αφαιρέθηκε από τη διατροφή τους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτή η «μνήμη» προκαλείται από επιγενετικές αλλαγές, οι οποίες τροποποιούν τη λειτουργία των κυττάρων του μεταστατικού καρκίνου και τούς επιτρέπουν να σχηματίσουν ένα δίκτυο αγγείων γύρω από τον όγκο. 

«Είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουμε ποιον τύπο διατροφής πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο ώστε να επιβραδυνθεί η μεταστατική διαδικασία. Βάσει των αποτελεσμάτων μας θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε παλμιτικό οξύ θα ήταν αποτελεσματική, αλλά χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να αποδειχθεί αυτό», ανέφερε ο καθηγητής Salvador Aznar-Benitah, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.


Σχετικά Άρθρα