ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ένα ακόμα βήμα κατανόησης του γενετικού υπόβαθρου της σοβαρής πνευμονίας

15 Δεκεμβρίου 2021, 16:00

images

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Walter and Eliza Hall σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και το Νοσοκομείο Marcelino Champagnat στη Βραζιλία, χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές με στόχο να ελέγξουν την έκφραση των γονιδίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή στους πνεύμονες η οποία προκαλεί τη σοβαρή COVID-19.

Τα αποτελέσματα της εργασίας τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Respiratory Journal και προσθέτουν πολύ σημαντικές πληροφορίες σε αυτά που γνωρίζαμε για την αντιμετώπιση της νόσου που μαστίζει την εποχή μας.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δείγματα από 30 ασθενείς από τρεις διαφορετικές ομάδες: Δέκα ασθενείς με COVID-19, 10 με γρίπη H1N1 και 10 υγιείς ενήλικες. Όπως εξήγησε ο Δρ Chin Wee Tan, δημιούργησαν ένα γονιδιακό πρότυπο που δείχνει πώς επηρεάζονται διαφορετικά τμήματα του πνεύμονα σε κάθε διαφορετική περίπτωση: «Η παρουσία του γονιδίου IFI27 θεωρείται αξιόπιστος δείκτης πρόβλεψης σοβαρής φλεγμονής των πνευμόνων. Αυτό σημαίνει ότι η έκφραση του βιοδείκτη IFI27 σε ασθενείς με COVID-19 μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της νόσου και συσχετίζεται με τη βαρύτητα της νόσου» αναφέρει ο καθηγητής και συνεχίζει η συνεργάτιδά του αναπληρώτρια καθηγήτρια Melissa  Davis:

«Όταν ένας ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο, θα μπορούσαμε να αξιολογήσουμε την εξέλιξη των συμπτωμάτων μετρώντας τα επίπεδα IF127 στο αίμα – ανεξάρτητα από τα συμπτώματα που ήδη έχει τη δεδομένη στιγμή, Αυτή η έγκαιρη ανίχνευση ασθενών υψηλού κινδύνου ενδέχεται να βοηθήσει και σε αντίστοιχες μελλοντικές πανδημίες...».

Σχετικά Άρθρα