ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έμπλαστρο μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης από φιστίκια σε παιδιά

27 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Μία παγκόσμια κλινική δοκιμή φάσης 3, με την υποστήριξη του Ann & Robert H. Lurie Children's Hospital of Chicago, οδήγησε στο συμπέρασμα ότι μια ανοσοθεραπεία διάρκειας 1 έτους μέσω ενός δερματικού επιθέματος, απευαισθητοποίησε αποτελεσματικά τα νήπια με αλλεργία στα φιστίκια, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης από τυχαία έκθεση. Τα αποτελέσματα αυτής της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο δοκιμής για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών, που χρηματοδοτήθηκε από την DBV Technologies, δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεισφέραμε σε αυτή τη μελέτη-ορόσημο που υπόσχεται τόσες πολλές υποσχέσεις για τους νεαρούς ασθενείς μας με αλλεργία στα φιστίκια», δήλωσε η συν-συγγραφέας Melanie Makhija, MD, η οποία ήταν η κύρια ερευνήτρια της μελέτης στο Lurie Children's και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine. 

"Τα παιδιά που αρχικά αντέδρασαν σε μία μικρή ποσότητα φιστικιού, ήταν σε θέση να ανεχθούν το ισοδύναμο 1 έως 4 φιστικιών μετά την ολοκλήρωση του κύκλου θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα παιδιά θα προστατεύονται επαρκώς από τυχαία έκθεση στα φιστίκια. Είναι σημαντικό ότι διαπιστώσαμε ότι το έμπλαστρο φυστικιών ήταν ασφαλές, με πολύ χαμηλές πιθανότητες σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης. Αυτά είναι φοβερά νέα για οικογένειες παιδιών με αλλεργίες στα φιστίκια", προσθέτει.

Η αλλεργία στα φιστίκια επηρεάζει περίπου το 2% των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και άλλες δυτικές χώρες και συνήθως εξακολουθεί να υφίσταται και στην ενήλικη ζωή. Απειλητικές για τη ζωή αλλεργικές αντιδράσεις, μπορεί να προκληθούν από ακούσια έκθεση σε μικρές ποσότητες, όπως, για παράδειγμα μέσω προϊόντων που επεξεργάζονται σε κοινόχρηστο εξοπλισμό με τα φιστίκια. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για παιδιά με αλλεργία στα φιστίκια ηλικίας κάτω των 4 ετών.

Από το 2012, το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για τροφικές αλλεργίες στο Lurie Children's έχει εγγράψει ασθενείς σε πολυάριθμες μελέτες νέων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένης της από του στόματος ανοσοθεραπείας για τα φιστίκια που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Οι συνεχιζόμενες δοκιμές είναι διαθέσιμες για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από τη βρεφική έως τη νεαρή ενήλικη ζωή.


Σχετικά Άρθρα