ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Eμφύτευμα βλαστοκυττάρων ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 1

29 Δεκεμβρίου 2023, 07:00

images

Πειραματική συσκευή που περιέχει εκατομμύρια βλαστοκύτταρα μείωσε σημαντικά την ανάγκη για ενέσεις ινσουλίνης σε άτομα με διαβήτη τύπου 1, σύμφωνα με μια νέα μελέτη – μια θεραπεία, η οποία, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, μπορεί κάποια μέρα να προσφέρει μια θεραπεία για τη χρόνια πάθηση. Ερευνητές από το University of British Columbia και το Vancouver Coastal Health χρησιμοποίησαν μικροσκοπικά εμφυτεύματα γεμάτα με παγκρεατικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο γνωστά ως VC-02.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Biotechnology, συμμετείχαν 10 άτομα των οποίων ο οργανισμός, στην αρχή της μελέτης, δεν μπορούσε να παράξει ινσουλίνη με φυσικό τρόπο. Μετά από 6 μήνες με το εμφύτευμα, 3 από αυτούς εμφάνισαν σημαντική βελτίωση. Το μεγαλύτερο διάστημα, το σάκχαρο στο αίμα τους βρισκόταν εντός του φυσιολογικού εύρους, μειώνοντας την ανάγκη τους για ενέσεις ινσουλίνης. Η δοκιμή εξέτασε μια πειραματική κυτταρική θεραπεία που αναπτύχθηκε από την εταιρεία βιοτεχνολογίας ViaCyte.

Ο David Thompson, MD, κύριος ερευνητής στο χώρο των δοκιμών στο Vancouver και κλινικός διευθυντής του Κέντρου Διαβήτη του Γενικού Νοσοκομείου του Vancouver, και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν συσκευές εμφυτευμένες κάτω από την επιδερμίδα, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού επίδεσμου. Σε αντίθεση με ένα όργανο παρακολούθησης γλυκόζης – το οποίο εισάγεται επίσης κάτω από το δέρμα, αλλά υπολογίζει μόνο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα – η συσκευή βλαστοκυττάρων παρέχει μια σταθερή παροχή ινσουλίνης στο σώμα.

"Κάθε συσκευή είναι σαν ένα μικροσκοπικό εργοστάσιο παραγωγής ινσουλίνης" δήλωσε ο συν-συγγραφέας Timothy Kieffer, PhD, καθηγητής με τα τμήματα χειρουργικής και κυτταρικών και φυσιολογικών επιστημών στο University of British Columbia, και πρώην επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της ViaCyte. Τα κύτταρα "συσκευάζονται στη συσκευή για να αναδημιουργήσουν ουσιαστικά τις λειτουργίες ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα ενός υγιούς παγκρέατος".

Μια θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1 θα σήμαινε επίσης την πρόληψη πολλών άλλων επιπλοκών υγείας που σχετίζονται με την ασθένεια: τύφλωση, προβλήματα στα νεφρά, απώλεια άκρων και ακόμη και απειλητικές για τη ζωή πτώσεις σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ο διαβήτης αυξάνει επίσης σημαντικά τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Τέλος, η δοκιμή έχει 2 μεγάλους περιορισμούς, δήλωσε ο Robert Gabbay, MD, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη δοκιμή. Όχι μόνο είναι μικρή και έγινε σε περιορισμένο δείγμα, αλλά η τεχνολογία απέτυχε να ομαλοποιήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, που είναι ο βασικός στόχος.



Σχετικά Άρθρα