ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμβόλιο κατά της γρίπης και μία ενισχυτική δόση για την παραλλαγή Όμικρον ταυτόχρονα

21 September 2022, 16:00

images

Καθώς μπαίνει το φθινόπωρο, υπάρχουν δύο σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τους εμβολιασμούς: Η πρώτη αφορά στο πότε πρέπει να κάνετε το ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Οι ειδικοί λένε ότι η Αυστραλία, βρίσκεται στο τέλος μιας περιόδου γρίπης, κατά την οποία η ασθένεια ξεκίνησε να μεταδίδεται νωρίς και ολοκληρώθηκε έντονα. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ετοιμάσουν ένα παρόμοιο μοτίβο καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.

Η δεύτερη απόφαση είναι πότε θα λάβετε το νέο ενισχυτικό εμβόλιο COVID-19 ειδικά για την Όμικρον, εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Οι νέες ενημερωμένες εκδόσεις Pfizer και Moderna, έχουν αρχίσει να φτάνουν στα φαρμακεία και σε άλλες τοποθεσίες.

Το Healthline ρώτησε δύο ειδικούς σε μολυσματικές ασθένειες για να λυθεί η απορία του εάν πρέπει να λάβετε ένα εμβόλιο κατά της γρίπης και ένα ενισχυτικό για την παραλλαγή Όμικρον ταυτόχρονα.

Η Δρ Monica Gandhi, MPH, είναι καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο Δρ William Schaffner είναι καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί.

Schaffner: "Μπορείτε να λάβετε ταυτόχρονα ένα εμβόλιο κατά της γρίπης και την ενημερωμένη ενισχυτική δόση κατά της COVID-19. Η ανοσολογική σας απόκριση θα είναι εξίσου καλή με αυτή που θα είχατε αν τα εμβόλια χορηγούνταν χωριστά. Επίσης, δεν υπάρχει αύξηση στις σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, αν και να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί να εμφανίσετε αρκετά έντονο πονόλαιμο για μια μέρα περίπου".

Gandhi: "Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν έχουμε δεδομένα για την ταυτόχρονη χορήγηση του εμβολίου κατά της γρίπης και των νέων ενισχυτικών δόσεων για τον COVID-19. Ωστόσο, υπήρξε μία μελέτη που ονομάζεται ComFluCov, που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την ταυτόχρονη χορήγηση των παλαιότερων σκευασμάτων των εμβολίων COVID-19 με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η ταυτόχρονη χορήγηση και των δύο δεν οδήγησε σε αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών κι αύξηση του SARS-CoV-2 και τα αντισώματα δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά ,εάν τα εμβόλια ήταν σε απόσταση μεταξύ τους ή χορηγούνταν ταυτόχρονα". 

Ένας περιορισμός είναι ότι αυτή η μελέτη δεν ανέφερε εξουδετερωτικούς τίτλους αντισωμάτων (που είναι πραγματικά σημαντικοί) ούτε ανοσοαποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρων στην COVID-19 με τους δύο διαφορετικούς χρόνους, αλλά αυτή η μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μάς παρέχει κάποια διαβεβαίωση ότι – αν είναι πιο εύκολο για εσάς– μπορείτε να προχωρήσετε και να λάβετε το εμβόλιο κατά της γρίπης και το νέο ενισχυτικό για την COVID-19 ταυτόχρονα.



Σχετικά Άρθρα