ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εμβόλια στη Ρωσία, νέες θεραπείες σε Ευρώπη και ΗΠΑ: Αγώνας δρόμου κατά του κορωνοϊού

09 September 2020, 07:00

images

Το Ινστιτούτο Ιολογίας Vector της Σιβηρίας ολοκλήρωσε χθες την δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του δεύτερου κατά σειρά ρωσικού εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Αυτό ανακοίνωσε η αρχή προστασίας του καταναλωτή Rospotrebnadzor και μετέδωσε το πρακτορείο Interfax. Να θυμίσουμε ότι Ρωσία ενέκρινε τον Αύγουστο το πρώτο εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας Gamaleya της Μόσχας γνωστό ως Sputnik-V. Η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου αυτού, στην οποία θα συμμετάσχουν 40.000 εθελοντές, ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κλινικές δοκιμές του δεύτερου ρωσικού εμβολίου που είναι βασισμένο στα πεπτίδια, ξεκίνησαν στις 27 Ιουλίου, με την συμμετοχή μιας ομάδας 100 εθελοντών. «Σήμερα (χθες) οι τελευταίοι 20 εθελοντές βγήκαν από το νοσοκομείο. Και οι συνολικά 100 εθελοντές εμβολιάσθηκαν σε δύο δόσεις και ολοκλήρωσαν την περίοδο ιατρικής παρακολούθησης τους στο νοσοκομείο η οποία διήρκεσε 23 ημέρες. Οι εθελοντές είναι καλά στην υγεία τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Rospotrebnadzor. Τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δοθούν στην δημοσιότητα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ώρα, η πρώτη παρτίδα του εμβολίου «Sputnik V» κυκλοφόρησε χθες στη Ρωσία με τις περιφερειακές παραδόσεις να προγραμματίζονται σύντομα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Υγείας.

«Η πρώτη παρτίδα του εμβολίου «Gam-COVID-Vac» [Sputnik V] για την πρόληψη της νέας λοίμωξης από κορωνοϊό, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, Gamaleya, πέρασε τις απαραίτητες ποιοτικές δοκιμές στα εργαστήρια της Roszdravnadzor και έχει τεθεί σε κυκλοφορία», τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιανίν εξέφρασε την ελπίδα την Κυριακή ότι η πλειονότητα των κατοίκων της ρωσικής πρωτεύουσας θα εμβολιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Νέα θεραπευτική προσέγγιση

Η CSL Behring η οποία κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση στον τομέα των βιοθεραπειών, ανακοίνωσε την ένταξη του πρώτου ασθενή σε μελέτη φάσης 2 για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του CSL312 (garadacimab, μονοκλωνικό αντίσωμα ανταγωνιστή του παράγοντα XIIa) στη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, επιπλοκή η οποία αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στους ασθενείς με πνευμονία προκαλούμενη από τη νόσο COVID-19.

Σε αυτήν την πολυκεντρική, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική μελέτη, περίπου 124 ενήλικες ασθενείς, θετικοί στον κορωνοϊό, θα λάβουν είτε το CSL312, είτε το εικονικό (placebo) φάρμακο, σε συνδυασμό με τη συνήθη θεραπευτική φροντίδα.

«Η μεγαλύτερη κλινική πρόκληση όσον αφορά στη διαχείριση των ασθενών με λοίμωξη από τον SARS CoV-2 είναι η ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές που συνδέονται με αυτή τη νόσο», δήλωσε ο Lars Groenke, Επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης της CSL Behring στον τομέα των θεραπειών του αναπνευστικού, συμπληρώνοντας:

«Ελπίζουμε ότι το CSL312 θα μπορέσει να εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου COVID-19, θα βελτιώσει την πορεία των ασθενών και θα αποτελέσει ένα ‘όπλο’ των γιατρών στη μάχη ενάντια στο φονικό ιό».

Επί του παρόντος, η CSL Behring αξιολογεί πέντε διαφορετικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου COVID-19, αξιοποιώντας τις επιστημονικές πλατφόρμες που διαθέτει στα πεδία της κλασματοποίησης πλάσματος, των ανασυνδυασμένων πρωτεϊνών και των μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Η εξέλιξη στις υπάρχουσες θεραπείες 

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος», είπε χθες ο Δρ Eric Maury, πρόεδρος της Societe de Reanimation de Langue Francaise (SRLF). «Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν σημαντικά αυξηθεί στις ΗΠΑ, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», δηλώνει ο Δρ Daniel Griffin, επικεφαλής του τμήματος Λοιμωδών Νόσων στην proHEALTH, που εκπροσωπεί περί τους χίλιους γιατρούς από 22 νοσοκομεία της περιοχής της Νέας Υόρκης.

Κι είναι αλήθεια ότι από τις αρχές του καλοκαιριού πολλές μελέτες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα των κορτικοστεροειδών στα σοβαρά περιστατικά της Covid-19. Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην ιατρική επιθεώρηση Jama, τα φάρμακα αυτά επιτρέπουν την μείωση κατά 21% της θνητότητας σε χρονικό διάστημα 28 ημερών στα σοβαρά περιστατικά της νόσου, μέσω της αντιμετώπισης της φλεγμονής που είναι και το χαρακτηριστικό της σοβαρής μορφής της Covid-19.

Κανένα άλλο φάρμακο δεν έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση της θνητότητας. Αυτό έχει οδηγήσει τον ΠΟΥ στο να συστήσει «την συστηματική χρήση των κορτικοστεροειδών στους ασθενείς που βρίσκονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση». «Πρόκειται για μία θεραπεία που μπορεί να σώσει ζωές», λέει ο δρ Τζιλάλι Ανάν, του νοσοκομείου Raymond Poincare του Garches, εκ των συντακτών μίας από τις μελέτες.

Αλλά και τα αντιπηκτικά έχουν μπει δυναμικά στη "μάχη". «Χορηγούμε αντιπηκτικά πολύ νωρίτερα και κατά περισσότερο επιθετικό τρόπο», εξηγεί ο Δρ Marc Leone της SFAR (Γαλλική Ένωση Αναισθησίας και Ανάνηψης). Στόχος είναι η αποφυγή σχηματισμού θρόμβων, που αποτελεί και μία από τις επιπλοκές της νόσου. Την ίδια ώρα, η υδροξυχλωροκίνη μπαίνει στο περιθώριο. 

Διασωλήνωση

«Στην αρχή, διασωληνώναμε πολύ γρήγορα τους ασθενείς. Τώρα, κάνουμε να πάντα για να αποφύγουμε την διασωλήνωση», δηλώνει η κ. Κίρστεν Χέρνι, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο MedStar του Μέριλαντ. Η διασωλήνωση αποτελεί μία πολύ βαριά επεμβατική μέθοδο η οποία μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως λοιμώξεις. «Γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι οι ασθενείς που βρίσκονταν σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είχαν λίγες πιθανότητες επιβίωσης», παρατηρεί ο Δρ Γκρίφιν.

Στην Γερμανία, μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Lancet έδειξε ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, το 53% των ασθενών της Covid-19 με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής πέθαιναν (το ποσοστό έφθανε στο 72% στους άνω των 80 ετών). Οπότε εμφανίσθηκε μία εναλλακτική: οξυγονοθεραπεία ολοταχώς. Σχετικά πρόσφατη – εφαρμόζεται εδώ και μία δεκαετία – η τεχνική συνίσταται στην διοχέτευση μεγάλου όγκου οξυγόνου μέσω μικρών βαλβίδων τοποθετημένων στην μύτη.

«Όταν εμφανίζεται μία νέα νόσος, στην αρχή δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, στην συνέχεια νέα γνώση ανθίζει κάθε μέρα», λέει ο Δρ Μορί. «Είναι όπως στην αρχή της επιδημίας του AIDS», εξηγεί η Κίρστεν Χένρι. Και έτσι είναι!

Μαρία Τσιλιμιγκάκη


Σχετικά Άρθρα