ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελπίδα με νέα εξέταση αίματος για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών

16 Μαΐου 2023, 07:00

images

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία πρωτοποριακή εξέταση αίματος που θα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου καρκίνου των ωοθηκών. Ειδικότερα, η κλινική δοκιμή που περιλαμβάνει την εξέταση αίματος που ονομάζεται ROMA, πρόκειται να διεξαχθεί στις περιοχές Walsall, Sandwell και Birmingham για 18 μήνες.

Το τεστ θα προσφερθεί σε όσες γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα του καρκίνου για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Η καθηγήτρια Sudha Sundar, από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, δήλωσε ότι το τεστ θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει «χιλιάδες». Το έργο, με επικεφαλής τους Sandwell και West Birmingham και Walsall Healthcare NHS Trust, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Birmingham, θα παρακολουθήσει τη διαδικασία, ώστε το τεστ να δίνεται σε ασθενείς σε ιατρεία και να εκτελείται από τον πάροχο φροντίδας Modality.

«Δυστυχώς για τις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειονότητα των γυναικών θα διαγνωστεί στο στάδιο 3 ή 4 για καρκίνο των ωοθηκών, όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα από τις ωοθήκες και σε άλλα μέρη της κοιλιάς», είπε η Sundar. Η ίδια επεσήμανε ότι η νέα δοκιμή είχε στόχο να καθορίσει εάν ο καρκίνος θα μπορούσε να διαγνωστεί νωρίτερα σε γυναίκες με επίμονα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, πόνο στο στομάχι και διάταση.

«Εάν είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο διαγιγνώσκουμε τον καρκίνο των ωοθηκών τώρα, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των ζωών που σώζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως. Θα παρουσίαζα αυτόν τον αριθμό ως χιλιάδες ζωές εν δυνάμει που σώζονταν», πρόσθεσε.

Ο Richard Riley, από το Bromsgrove του Worcestershire, είπε ότι εξέλαβε «με χαρά» το γεγονός ότι το νέο τεστ θα προσφερόταν από τους παρόχους του NHS. Η σύζυγός του, Maxine, απεβίωσε το 2019 αφού διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών. Ο κ. Riley, διαχειριστής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τον καρκίνο Ovacome, είχε πει στο BBC WM ότι το τεστ «θα έκανε τη διαφορά» σε όσες έχουν «δύσκολη διάγνωση» του καρκίνου.

«Το να κάνουμε ένα τεστ που θα διευκολύνει την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου των ωοθηκών πρέπει να είναι καλό, γιατί, όσο νωρίτερα μπορεί να αντιμετωπιστεί, τόσο το καλύτερο».



Σχετικά Άρθρα