ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι ωφέλιμο ή επιβλαβές το αυγό;

23 Απριλίου 2022, 08:00

images

Το αυγό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των περισσότερων ανθρώπων. Είτε καταναλώνεται ως έχει, είτε εμπεριέχεται σε κάποιο άλλο τρόφιμο, το αυγό συναντάται στη διατροφή μας καθημερινά, με πολλούς να επισημαίνουν την ανάγκη συχνής κατανάλωσης του, με τον ισχυρισμό της μεγάλης θρεπτικής του αξίας. Ωστόσο, τι ισχύει τελικά;

Είναι γεγονός ότι το αυγό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Αρχικά, το αυγό φημίζεται για την πρωτεΐνη του. Πράγματι, το ασπράδι αποτελείται από πρωτεΐνες σε μεγάλο βαθμό, συγκεκριμένα κατά 45%. Μάλιστα, έχει περισσότερη πρωτεΐνη από όση περιέχεται ποσοστιαία στο κρέας. Σε ό,τι αφορά τις βιταμίνες και τα μέταλλα, το αυγό είναι πλούσια πηγή φωσφόρου, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, βιταμίνης Α, νατρίου, νιασίνης, βιοτίνης, βιταμίνης Β12, βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β5, βιταμίνης Β9 κι άλλων πολλών.

Σύμφωνα με μελέτες, το αυγό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην απώλεια βάρους, ειδικά εάν ενταχθεί στο πρωινό μας γεύμα. Αυτό συμβαίνει διότι μάς κάνει να αισθανόμαστε κορεσμό κι έτσι αυξάνει το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το επόμενο γεύμα, μειώνοντας παράλληλα την καθημερινή πρόσληψη θερμίδων.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται να καταναλώσουν αυγό, επικαλούμενοι την αύξηση της χοληστερόλης τους. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία από το 1968 συνιστά για την αποφυγή των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, περιορισμό της κατανάλωσης χοληστερόλης από τις τροφές σε έως 300 mg ημερησίως και μέχρι 3 κρόκους αυγών την εβδομάδα, καθώς ένας κρόκος περιέχει σχεδόν 213mg. Αλλά, οι τελευταίες έρευνες έχουν οδηγήσει στην πλήρη απενοχοποίηση του αυγού, αποδεικνύοντας ότι το τελευταίο επηρεάζει τη χοληστερόλη μόλις κατά 10%, ενώ επιστήμονες έχουν αρχίσει, όχι μόνο να μην απαγορεύουν στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις ή  υψηλή χοληστερόλη να καταναλώνουν αυγό, αλλά έχουν φτάσει στο σημείο να τους συνιστούν να τρώνε ένα αυγό τη μέρα.

Κατανοούμε, επομένως, ότι το αυγό είναι κάτι παραπάνω από ωφέλιμο για την υγεία μας και πρέπει οπωσδήποτε να είναι ενταγμένο στη διατροφή μας. Αυτά που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής με το συγκεκριμένο τρόφιμο  είναι η ποσότητα και η συντήρησή του, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηριδίων.


Σχετικά Άρθρα