ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι το μαγνήσιο απαραίτητο για άτομα με ελκώδη κολίτιδα;

14 Ιουλίου 2022, 09:00

images

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που απαιτείται για την πραγματοποίηση πλήθους λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα. Βοηθά στον έλεγχο των μυών και των νεύρων, στη διατήρηση της υγείας των οστών και στη διατήρηση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η οποία επηρεάζει την ικανότητα του εντέρου να αφομοιώνει σωστά τα τρόφιμα και να απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι συμπτώματα της νόσου μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, όπως το χαμηλό μαγνήσιο. Οι εξάρσεις των συμπτωμάτων, ορισμένες χειρουργικές θεραπείες και οι επιπλοκές της νόσου ενδέχεται να δυσκολέψουν ορισμένα άτομα με την πάθηση να λάβουν αρκετά θρεπτικά συστατικά μόνο από το φαγητό.

Επιπλέον, κάποιος με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να περιορίσει τα τρόφιμα που τρώει για να αποφύγει τα τρόφιμα που προκαλούν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα θρεπτικών συστατικών. Μια περιορισμένη δίαιτα μπορεί να μην περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες ή μέταλλα - κλειδί για μια ισορροπημένη διατροφή. Επομένως, κάποιος με ελκώδη κολίτιδα μπορεί να έχει χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου ή ανεπάρκεια με βάση τη διατροφή του

Η έρευνα δείχνει ότι 18%–62% των ατόμων με ελκώδη κολίτιδα έχουν υποσιτισμό λόγω ανισορροπίας στη διαιτητική πρόσληψη. Παράλληλα, φετινή μελέτη 2022 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου – ΙΦΝΕ – έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγνησίου από αυτά που δεν έχουν σχετική πάθηση.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση μαλλιών και πρότειναν ότι το μαγνήσιο είτε παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου, είτε προκύπτει από συμπτώματα ΙΦΝΕ. Η ίδια μελέτη συνέδεσε τα συμπληρώματα μαγνησίου με τη βελτιωμένη δραστηριότητα της νόσου και την ποιότητα του ύπνου.

Οι συγγραφείς της μελέτης του 2022 σημείωσαν ότι η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις σε άτομα με ΙΦΝΕ:

- Κούραση,

- κράμπες στους μύες,

- ακανόνιστος καρδιακός παλμός, γνωστός ως αρρυθμία,

- κατάθλιψη,

- ανησυχία.

Επισημαίνουν ότι τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μπορεί επίσης να συμβάλλουν στις ακόλουθες καταστάσεις:

- Υπέρταση,

- καρδιαγγειακή νόσο,

- διαβήτη τύπου 2,

- οστεοπόρωση,

- πονοκεφάλους.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί θα δοκιμάσουν τα επίπεδα μαγνησίου κάποιου και θα ρωτήσουν για συμπτώματα ανεπάρκειας. Πολλά τρόφιμα περιέχουν μαγνήσιο όπως η μπανάνα, η μαύρη σοκολάτα και κάποια δημητριακά, αλλά ο γιατρός μπορεί μερικές φορές να συστήσει τη λήψη συμπληρώματος.


Σχετικά Άρθρα