ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι τελικά αναγκαίες οι ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού;

02 September 2022, 07:00

images

Πρόσφατη ανασκόπηση των ανεπιθύμητων ενεργειών, μετά από αναμνηστικές δόσεις εμβολίων mRNA σε ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες, ήταν λιγότερο συχνές μετά τις αναμνηστικές δόσεις, παρά μετά τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου και οι περισσότερες από αυτές ήταν ήπιες. Συγκεκριμένα, 1 στους 8 ενήλικες ανέφερε πονοκέφαλο, πυρετό ή πόνο μετά από την ενισχυτική δόση. Σε παιδιά και εφήβους, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν συνήθως, ήταν πόνος στο μπράτσο, κόπωση, πονοκέφαλος και μυϊκοί πόνοι.

Πολύ σπάνια, τα εμβόλια mRNA μπορεί να προκαλέσουν μυοκαρδίτιδα ή οίδημα μέσα ή γύρω από την καρδιά. Μετά από περισσότερες από 80 εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις στις ΗΠΑ, τα συστήματα επιτήρησης ασφάλειας, έλαβαν 37 επιβεβαιωμένες αναφορές μυοκαρδίτιδας, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν άνδρες.

Τα υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στους ενήλικες, ήταν σε νεότερους άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών. Για κάθε εκατομμύριο αναμνηστικές δόσεις που χορηγούνται σε άνδρες αυτής της ηλικίας, το CDC αναμένει ότι περίπου αυτό θα έχει μυοκαρδίτιδα. Για τους εφήβους, το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο αλλά εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χαμηλό: περίπου 11 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας για κάθε εκατομμύριο δόσεις.

Ο Δρ Peter Marks, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA, είπε ότι, για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, οι ειδικοί προτείνουν τα εμβόλια να χορηγούνται τουλάχιστον δύο μήνες μετά την προηγούμενη δόση.

Επιπλέον, ο κορωνοϊός με τον καιρό εξελίσσεται. Αυτό τον βοήθησε να αναπτύξει ανεκτικότητα απέναντι στα αντισώματα που παρέχουν τα εμβόλια. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται πλήθος επαναμολύνσεων και λοιμώξεων. Οι επιστήμονες ευελπιστούν, ότι η παροχή ενημερωμένων δόσεων των εμβολίων θα βελτιώσει την αντίδραση των ασθενών στη μόλυνση και θα ενισχύσουν την προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας που προκαλεί νοσηλεία ή θάνατο.

Υπάρχει επίσης κάποια ελπίδα, ότι τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορεί να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού - και επομένως την ταχύτητα με την οποία εμφανίζονται οι παραλλαγές που μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων-.

Σε μια συνάντηση με συμβούλους εμβολίων του FDA τον περασμένο Ιούνιο, ο Trevor Bedford, καθηγητής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Fred Hutchinson Cancer Reserach Center στο Σιάτλ, συνέκρινε την ταχύτητα εξέλιξης των ιών που προκαλούν COVID-19, με αυτή των ιών που προκαλούν γρίπη.

Μεταξύ των ταχύτερων ιών της γρίπης, είπε, χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος και να αρχίσει να εμφανίζεται σε δοκιμές σε σημαντικό αριθμό. Μεταξύ των παραλλαγών του ιού που προκαλεί τον COVID-19, η παραλλαγή Δέλτα το πέτυχε αυτό σε ένα χρόνο, ενώ η Όμικρον σε τρεις με τέσσερις μήνες.

Υπάρχει, επομένως, πραγματική ανησυχία ότι, χωρίς κάτι που να επιβραδύνει τη μετάδοση του ιού, δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από τον κορωνοϊό, ενώ θα εμφανίζονται πιο μεταδοτικές και δυνητικά πιο επικίνδυνες παραλλαγές.


Σχετικά Άρθρα