ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η ενισχυτική δόση Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών

18 Μαΐου 2022, 07:00

images

Η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την αναμνηστική δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας μπορούν να λάβουν αναμνηστική δόση τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη λήψη των  δύο πρώτων δόσεων, ανέφερε η FDA. Λιγότερο από το 1/3 των 28 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid, σύμφωνα με στοιχεία από τα CDC.

Ο Δρ Peter Marks, κορυφαίος επιστήμονας για τα εμβόλια στον FDA, σημείωσε την Τρίτη ότι οι γονείς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τις «δυνητικά σοβαρές συνέπειες» της COVID-19, εμβολιάζοντάς τα με την αρχική σειρά δύο δόσεων.

Ο Δρ Paul Offit, εμπειρογνώμονας εμβολίων στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας, δήλωσε ότι η αναμνηστική δόση θα πρέπει να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι της ήπιας ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο διαπίστωσαν ότι μια ενισχυτική δόση του εμβολίου Pfizer σε παιδιά 5-11 αύξησε τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού καθώς και της παραλλαγής Όμικρον. Τα αποτελέσματα δεν έδειξαν για πόσο καιρό τα αντισώματα παραμένουν αυξημένα, αν και τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων, μετά από ενισχυτικές δόσεις σε ενήλικες, συνήθως επιμένουν για περίπου τέσσερις μήνες.

Ο Offit είπε ότι επιπλέον δόση στα παιδιά θα πρέπει να αυξήσει αρκετά τα επίπεδα αντισωμάτων ώστε να παρέχει υψηλό επίπεδο προστασίας έναντι της ήπιας νόσου για τουλάχιστον «μερικούς μήνες».

Η Διεύθυνση εξετάζει επί του παρόντος την αίτηση της Moderna για έγκριση του εμβολίου δύο δόσεων για παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών. Η τελική απόφαση αναμένεται τον Ιούνιο.

Τέλος, η  Pfizer δεν έχει υποβάλει ακόμη την αίτησή της στον FDA για ένα εμβόλιο τριών δόσεων για παιδιά κάτω των 5 ετών, αλλά αναμένεται να το κάνει τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, αυτόν τον μήνα.



Σχετικά Άρθρα