ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Εάν δεν νοσήσατε ποτέ από COVID-19, οφείλεται στα γονίδιά σας

21 Ιουλίου 2023, 07:00

images

Εάν τα τελευταία 3 χρόνια δεν έχετε νοσήσει από COVID-19, ίσως αυτό να οφείλεται στα γονίδιά σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Οι άνθρωποι που έχουν συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή μίας πρωτεΐνης, είναι πιο πιθανό να μην αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα COVID-19 ακόμα κι αν έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η πρωτεΐνη ανθρώπινου λευκοκυτταρικού αντιγόνου ή HLA, βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και επιδρά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, εάν κάτι πάει λάθος και για παράδειγμα, το κύτταρο του μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, οι πρωτεΐνες δεν είναι πανομοιότυπες με αυτές των συγγενών μας, χάρη στις ελάχιστες διαφορές που υπάρχουν στο γενετικό επίπεδο και κάνουν τις πρωτεΐνες HLA κάθε ατόμου μοναδικές.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα μεταβλητά μόρια του ανοσοποιητικού συστήματος που βρίσκονται στην επιφάνεια όλων των κυττάρων του σώματος και είναι πολύ διαφορετικά σε όλους», δήλωσε η Jill Hollenbach, καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία ηγήθηκε της νέας έρευνας.

Στη νέα μελέτη, η Hollenbach και η ομάδα της στράφηκαν σε βάση δεδομένων δοτών μυελού των οστών. Τα άτομα που είχαν εγγραφεί στη βάση δεδομένων είχαν ήδη υποβληθεί σε γενετική αλληλουχία HLA. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα υπάρχοντα δεδομένα για να κατανοήσουν τις πρωτεΐνες HLA κάθε ατόμου. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης αναφέρει εάν είχαν βγει θετικοί στον κορωνοϊό από το Φεβρουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και αν εμφάνισαν συμπτώματα. Όλοι ήταν ανεμβολίαστοι.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η μελέτη περιελάμβανε μόνο λευκά άτομα, επειδή δεν είχαν αρκετά δεδομένα από άλλες φυλές και εθνότητες. Ωστόσο, ανέφεραν ότι η παραλλαγή γονιδίου που εντοπίστηκε στη μελέτη φαίνεται να συνδέεται με μικρότερη πιθανότητα να μην εμφανιστούν συμπτώματα σε μαύρα άτομα, αν και η επίδρασή της δεν είναι ξεκάθαρη στους Ασιάτες, Ισπανόφωνους και Αμερικανούς Ινδιάνους/Αλάσκα.

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 1.500 άτομα, τα οποία ήταν όλα ανεμβολίαστα. Από αυτούς, οι 136 είχαν βρεθεί θετικοί αλλά δεν είχαν ποτέ συμπτώματα - ούτε καν μια ελαφρά καταρροή ή πόνο στο λαιμό. Τέλος, η Hollenbach είπε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν καλύτερα φάρμακα και εμβόλια για την COVID.


Σχετικά Άρθρα