ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δύσκολη ως ανέφικτη η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παγκρέατος

11 Απριλίου 2024, 07:00

images

Για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού, υπάρχουν οι μαστογραφίες. Για να εντοπιστεί έγκαιρα ο καρκίνος του παχέος εντέρου, υπάρχουν οι κολονοσκοπήσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει τυπικό τεστ για την ανίχνευση πρώιμων περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, πριν από την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης του ασθενούς. Αν και το πάγκρεας αντιπροσωπεύει μόλις το 3% περίπου όλων των νέων περιπτώσεων καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η 3η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο και προβλέπεται να γίνει η 2η κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ερευνητικές ομάδες αναζητούν μεθόδους εντοπισμού πρώιμων περιπτώσεων, με πολλούς να στρέφονται σε τεστ υγρής βιοψίας με βάση το αίμα.

Μία ομάδα παρουσίασε την έρευνά της σε μια ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα για τον Καρκίνο, περιγράφοντας λεπτομερώς την ανάπτυξη ενός τεστ υγρής βιοψίας που βρέθηκε να ανιχνεύει το 97% των καρκίνων του παγκρέατος σταδίου Ι και σταδίου ΙΙ σε εκατοντάδες εθελοντές. Οι ερευνητές προέρχονται από το City of Hope Comprehensive Cancer Center και άλλα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη τους, η οποία δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε περιοδικό με κριτές, παρακολούθησε 984 άτομα, άλλα υγιή και άλλα με καρκίνο του παγκρέατος, με έδρα την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος από κάθε συμμετέχοντα και δοκίμασαν την έκφραση ενός συνόλου γονιδίων που ονομάζονται microRNA μέσα στο αίμα και ενθυλακώνονται σε εξωσώματα που βρίσκονται στο αίμα. Τα εξωσώματα είναι μικρά κυστίδια που αποβάλλονται, τόσο από καρκινικά, όσο και από υγιή κύτταρα στο αίμα.

Διαπίστωσαν ότι η προσέγγισή τους με υγρή βιοψία ανίχνευσε το 93% των καρκίνων του παγκρέατος μεταξύ των εθελοντών των ΗΠΑ στη μελέτη τους, το 91% των καρκίνων του παγκρέατος στη Νότια Κορέα και το 88% των καρκίνων του παγκρέατος στην κινεζική κοόρτη.

Οι ερευνητές έκαναν ξανά τις δοκιμές τους και, αυτή τη φορά, όχι μόνο χρησιμοποίησαν τους δείκτες τους που βασίζονται σε εξωσώματα, αλλά έκαναν και δοκιμές για μια βασική πρωτεΐνη που ονομάζεται CA19-9, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον καρκίνο του παγκρέατος. Όταν συνδύασαν την προσέγγισή τους με τη δοκιμή CA19-9, κατάφεραν να ανιχνεύσουν με ακρίβεια το 97% των καρκίνων του παγκρέατος σταδίου Ι και σταδίου ΙΙ στους εθελοντές των ΗΠΑ.

Ο Δρ Ajay Goel, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του Τμήματος Μοριακών Διαγνωστική και Πειραματική Θεραπευτική στο City of Hope, δήλωσε ότι το τεστ παρουσίασε ψευδώς θετικά αποτελέσματα για καρκίνους του παγκρέατος σταδίου Ι και ΙΙ σε ποσοστό μικρότερο από 5%, όπως έδειξαν τα δεδομένα της μελέτης.

«Είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί η ασθένεια στο πιο πρώιμο δυνατό στάδιο, όπως στο στάδιο Ι ή ΙΙ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα ο καρκίνος να χειρουργηθεί», είπε ο Goel. «Η καλύτερη θεραπεία για έναν ασθενή με πάγκρεας δεν είναι η χημειοθεραπεία ή τα φάρμακα, αλλά η εξάλειψη του καρκίνου».

Σχετικά Άρθρα