ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης- Ευαισθητοποίησης για τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων

04 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Η 4η Μαρτίου είναι η Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την αντιμετώπιση του Ιού Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).  Ο ιός των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (Human Papilloma Virus), είναι η συχνότερα μεταδιδόμενη σεξουαλική λοίμωξη παγκοσμίως. Τουλάχιστον 14 τύποι του ιού HPV μπορούν να οδηγήσουν σε διαφόρους τύπους καρκίνου, κυρίως καρκίνο της μήτρας, κεφαλής και τραχήλου, πρωκτού και γεννητικών οργάνων.

Η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό κοριτσιών και αγοριών, σε συνδυασμό με περιοδικούς συστηματικούς προσυμπτωματικούς ελέγχους. Η ενσωμάτωση και καθιέρωση του HPV DNA test για την ανίχνευση των ογκογόνων τύπων του ιού ΗPV, μπορεί να επιφέρει μεγάλη μείωση του αριθμού εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τον ιό HPV και σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, να οδηγήσει στην εξάλειψη της εμφάνισης του ιού.

Η διεθνής πρακτική αποδεικνύει ότι η καθιέρωση ενός εθνικού συστηματικού εμβολιαστικού προγράμματος και στοχευμένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σε συνδυασμό με συστηματικά προγράμματα προσυμπτωματικών ελέγχων, αποτελούν την αναγκαία και ικανή συνθήκη για τον έλεγχο και την εξάλειψη των καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου έχει προσυπογράψει την κοινή θέση των 125 φορέων που υποστηρίζουν την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ., και σε πλήρη εναρμόνιση με το  Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου, εστιάζει στην υιοθέτηση μίας εθνικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του HPV απευθύνοντας πρόσκληση σε δράση. 

Παράλληλα, η ΕΛΛΟΚ έχει αναπτύξει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με τη χρήση ενός έξυπνου QUIZ γνώσεων, το οποίο προσφέρει βασικές πληροφορίες και ταυτόχρονα παραπέμπει σε λεπτομερή ενημέρωση. 



Σχετικά Άρθρα