ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διαβήτης: Γιατί κάνει το άτομο πιο ευαίσθητο σε βακτήρια

24 September 2022, 09:00

images

Οι επαναλοιμώξεις, είναι συχνές σε ασθενείς με διαβήτη και επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία, οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι στο ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων με διαβήτη, τα επίπεδα ενός αντιμικροβιακού πεπτιδίου, της ψωριασίνης, είναι χαμηλά γεγονός που δημιουργεί το πρόβλημα. Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Οι ερευνητές χρησιμοποιώντας ούρα, κύτταρα της ουροδόχου κύστης και δείγματα ορού αίματος από ασθενείς, ανέλυσαν τα επίπεδα ψωριασίνης και άλλων πεπτιδίων που είναι απαραίτητα για την υγεία και την προστασία του βλεννογόνου της ουροδόχου κύστης. Τα ευρήματα στη συνέχεια, επαληθεύτηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια) και εργαστηριακά κύτταρα (κύτταρα ουροδόχου κύστης) με και χωρίς λοίμωξη.

«Βρήκαμε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης μειώνουν τα επίπεδα του αντιμικροβιακού πεπτιδίου ψωριασίνη, ενώ η ινσουλίνη δεν έχει καμία επίδραση», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ Annelie Brauner, καθηγήτρια στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Όγκων και Κυτταρικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Καρολίνσκα. «Τα άτομα με διαβήτη, έχουν χαμηλότερα επίπεδα ψωριασίνης, η οποία αποδυναμώνει τη λειτουργία του προστατευτικού φραγμού των κυττάρων και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης της ουροδόχου κύστης» καταλήγει.

Η ομάδα της καθηγήτριας Brauner, θέλησε να διαπιστώσει κατά πόσο η ορμονοθεραπεία, που σε προηγούμενες έρευνες έχει φανεί ότι αποκαθιστά την προστατευτική δράση των κυττάρων του ουροποιητικού, επηρεάζει τα κύτταρα που εκτίθενται σε σε υψηλή συγκέντρωση γλυκόζης. 

Όπως διαπίστωσαν, η θεραπεία αύξησε τα επίπεδα ψωριασίνης και μείωσε το πλήθος των βακτηρίων, αποδεικνύοντας ότι η θεραπεία θα μπορούσε να έχει επίδραση και στα άτομα  με διαβήτη.


Σχετικά Άρθρα