ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν αντιμετωπίζουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο τις πληροφορίες και τα νέα μέτρα

03 Δεκεμβρίου 2020, 07:00

images

Κοινωνικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στην Βρετανία κατάφεραν να εντοπίσουν έξι κατηγορίες χαρακτήρων ανάλογα με το πως αντιδρούν στις συστάσεις γύρω από την πανδημία. Το κατάφεραν αυτό αναλύοντας τις απόψεις τους για τον κίνδυνο, κοινές συμπεριφορές, αξίες και εμπειρίες που σχετίζονται με τον νέο κορωνοϊό.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 3.111 συμμετέχοντες που απάντησαν για την στάση τους απέναντι στον κίνδυνο, την πολιτική, την κατανόηση της πανδημίας, τη μόρφωση, την ηλικία, το φύλο και την ικανοποίησή τους από τη ζωή γενικά. 

Η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Πολιτικής Επικοινωνίας Stephen Coleman στο τμήμα Μέσων και Επικοινωνίας, κατέληξε μετά την ανάλυση των ερωτηματολογίων σε έξι ομάδες ανθρώπων:

1: Σε αυτούς που είναι ριψοκίνδυνοι και εγωκεντρικοί οι οποίοι έχουν το εξής προφίλ: Είναι κατά μέσον όρο 44 ετών, ανήκουν και στα δύο φύλα, οι περισσότεροι ανήκουν πολιτικά στην Αριστερά, είναι εργαζόμενοι και αντιπροσωπεύουν την ομάδα από τους ερωτηθέντες με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού (12%). Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να γίνουν λιγότερο περιοριστικά τα μέτρα για την πανδημία και παρότι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, τείνουν να έχουν επικίνδυνες συμπεριφορές.

2: Σε αυτούς που είναι σκεπτικιστές και ούτε αναζητούν, ούτε πιστεύουν στις πληροφορίες. Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατά μέσον όρο ηλικίας 18-34 ετών, με μερική εξειδίκευση και χειρώνακτες ή μαθητές και πολιτικά ανήκουν συνήθως στο Κέντρο. Αυτοί αποδείχτηκαν οι λιγότερο ενημερωμένοι για τους κινδύνους, ενώ προτιμούν τις δικές τους απόψεις με αποτέλεσμα να μην τηρούν τα μέτρα σε βαθμό 39%. 

3: Σε αυτούς που υπακούουν στους κανόνες και ζητούν λεπτομερή ενημέρωση για τα πάντα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι κατά μέσον όρο άνω των 50 ετών και ανήκουν πολιτικά κατά το μισό στη Δεξιά και οι υπόλοιποι σε διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Έχουν την αίσθηση ότι ελέγχουν τη ζωή τους και αντιμετωπίζουν τον νέο κορωνοϊό ως προσωπική απειλή. 

4: Σε αυτούς που είναι απόλυτα σίγουροι ότι μπορούν να τα καταφέρουν όλα μόνοι τους. Ηλικιακά είναι κυρίως μεσήλικες, πολιτικά ανήκουν στο κέντρο και την Δεξιά, ενώ σε ποσοστό 19% είναι άνεργοι. Οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να δράσουν κατά προσωπική βούληση και να ακολουθήσουν δικούς τους κανόνες. Συνήθως αγνοούν περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από COVID-19 και δεν ανησυχούν για το κίνδυνο λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Πολλοί είναι αρνητές της πανδημίας και της μάσκας.

5: Σε αυτούς που είναι μεν ενημερωμένοι αλλά διατηρούν κριτική διάθεση. Πρόκειται για άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, με άγχος ή κατάθλιψη στο ιστορικό τους, και το 1/4 εξ αυτών ανήκει στην Αριστερά ενώ άλλο ένα άλλο 1/4 ανήκει στην άκρα Αριστερά. Οι υπόλοιποι φαίνεται να είναι μάλλον Ακροδεξιοί. Πρόκειται για την πλέον ενημερωμένη πληθυσμιακή ομάδα σχετικά με την πανδημία, που ναι μεν αποφεύγει τις επικίνδυνες συμπεριφορές και είναι υπάκουοι στο μέτρο της μάσκας κατά 93%, αλλά θεωρούν ανεπαρκείς τις κυβερνήσεις και βλέπουν αναντιστοιχία στα μηνύματα των πολιτικών και των επιστημόνων.

6: Σε αυτούς που είναι επιφυλακτικοί μετά από προσωπική εμπειρία. Πρόκειται για άτομα άνω των 45 ετών και αρκετούς συνταξιούχους και ανέργους που ασχολούνται κυρίως με τα οικιακά. Πολιτικά ανήκουν οι περισσότεροι στην Αριστερά και το Κέντρο και έχουν κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Αυτοί τηρούν τα μέτρα μόνο αν κάτι τους φοβίσει. Όπως είναι η σοβαρή νόσηση ή ο θάνατος ενός γνωστού τους προσώπου. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα