ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε ο λόγος που οι γυναίκες γερνούν πιο γρήγορα στην εμμηνόπαυση

20 Φεβρουαρίου 2022, 09:00

images

Η χρονική περίοδος γύρω από την έλευση της εμμηνόπαυσης φαίνεται ότι επηρεάζει και τη γήρανση των γυναικών, με την ανοσοσφαιρίνη G (IgG) να παίζει βασικό ρόλο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο iScience.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του ερευνητικού εργαστηρίου Genos Glycoscience από το Ζάγκρεμπ της Κροατίας και του King’s College του Λονδίνου και εξέτασε σχεδόν 2.000 γυναίκες για 15 χρόνια. Οι ερευνητές ανέλυσαν την ανοσοσφαιρίνη G (IgG) αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το συγκεκριμένο αντίσωμα αποτελεί έναν βιοδείκτη υγείας. Στη συνέχεια οι ερευνητές εξέτασαν τη σύνθεση της ανοσοφαιρίνης σε 5.080 δείγματα από 1.940 γυναίκες κατά τη μετάβασή τους στην εμμηνόπαυση.

Η ανάλυση της ανοσοσφαιρίνης G (IgG) σε διαφορετικά δείγματα από τα ίδια άτομα απέδειξε κάποια συσχέτιση μεταξύ της αρχής της εμμηνόπαυσης και των αλλαγών στη σύνθεσή της. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, η ανοσοσφαιρίνη G (IgG) μετατοπίζεται από το κατασταλτικό στάδιο της φλεγμονής σε προφλεγμονώδες στάδιο. Αν και αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία καθώς γερνάμε, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η μετατόπιση συμβαίνει γρηγορότερα καθώς οι γυναίκες περνούσαν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Αρκετές γυναίκες διαγιγνώσκονται λανθασμένα με παθήσεις όπως η ινομυαλγία, οι ημικρανίες, η κατάθλιψη ή το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, με αποτέλεσμα να συνταγογραφούνται αντικαταθλιπτικές αγωγές χωρίς επαρκή στοιχεία:

«Η περι-εμμηνόπαυση (κλιμακτήριος) διαγιγνώσκεται ελάχιστα λόγω των εξαιρετικά ακανόνιστων ορμονικών κύκλων και των συμπτωμάτων που μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 χρόνια. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ακριβές διαγνωστικό τεστ, επομένως προσθέτοντας έναν εύκολα ποσοτικοποιήσιμο πρώιμο βιοδείκτη της περι-εμμηνόπαυσης, θα μπορούμε να βελτιώσουμε τις έγκαιρες διαγνώσεις» καταλήγει η Δρ Cristina Menni από το King’s College του Λονδίνου.

Σχετικά Άρθρα