ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρέθηκε ο κορονoϊός που προκαλεί τις πνευμονίες στη κεντρική Κίνα

12 Ιανουαρίου 2020, 07:15

images

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές εντόπισαν σε ποιο μικροοργανισμό οφείλεται η έξαρση πνευμονίας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στα κεντρικά της χώρας. 

Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος κορονοϊού που έκανε αρχικά την εμφάνισή του στην πόλη του Wuhan. Μέχρι σήμερα, έχουν αρρωστήσει 60 άτομα, από τα οποία τα επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα κύρια κλινικά συμπτώματα όσων παρουσίασαν τη νόσο είναι ο υψηλός πυρετός, κάποιοι ασθενείς έχουν δυσκολία στην αναπνοή και βλάβες στους πνεύμονες, οι οποίες εμφανίζονται σε ακτινογραφίες.

Υπάρχουν πολλοί γνωστοί κορονοϊοί εκ των οποίων κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση, όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο ή το SARS, και να οδηγήσουν σε θανατηφόρες επιδημίες.

Να θυμίσουμε ότι προ ετών η Κίνα κατηγορήθηκε ότι κάλυψε αρχικά το SARS, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2002, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως, τελικά σκοτώνοντας 774 άτομα παγκοσμίως, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Δεν είναι σαφές ποια είναι η πηγή της νέας νόσου, αλλά μέχρι στιγμής πιθανολογείται κάποια σύνδεση με ζώα, καθώς τα κρούσματα συνδέονται  με μια αγορά χονδρικής πώλησης ψαριών και ζώντων ζώων. Μάλιστα η ασθένεια που πλήττει τους ασθενείς στο Wuhan δεν έχει μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη παραμείνουν υγιείς, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νέος ιός είναι λιγότερο κακοήθης από το SARS.

Οι ειδικοί στην υγεία λένε ότι ένας κίνδυνος είναι ότι η ασθένεια θα μπορούσε να γίνει μια μεγαλύτερη απειλή, καθώς δεκάδες εκατομμύρια Κινέζων ταξιδεύουν στη χώρα κατά τη διάρκεια των αργιών του νέου έτους, που ξεκινούν σε δύο εβδομάδες.

Οι υγειονομικές αρχές στη Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ – πόλεις που έχουν απευθείας πτήσεις από το Wuhan – έχουν προειδοποιήσει ότι τα άτομα, που ταξιδεύουν από την περιοχή και παρουσιάζουν σημάδια πυρετού ή δυσκολιών στην αναπνοή, θα εισέρχονται σε καραντίνα.

Τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ζήτησαν από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και τα κρατικά και τοπικά τμήματα υγείας να εξετάζουν ασθενείς με σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες για το αν έχουν ταξιδέψει στο Wuhan.

ΠΗΓΗ

ΠΟΥ

Σχετικά Άρθρα