ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βαρύ τίμημα σε ζωές γιατρών και νοσηλευτών από την πανδημία

29 Μαρτίου 2020, 08:00

images

Οι γιατροί, που έχασαν την ζωή τους μέχρι την Παρασκευή στην Ιταλία από τον covid-19 ανέρχονται σε 43. Οι δυο τελευταίοι, ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα που ζούσαν στο Μπέργκαμο και στο Λέκο, οι οποίοι πέθαναν το βράδυ της Πέμπτης μετά από ολιγοήμερη μάχη σε ΜΕΘ. 

Κι όλα αυτά, ενώ ο ιταλικός Τύπος συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι πολλοί γιατροί δεν έχουν λάβει ακόμη τις κατάλληλες προστατευτικές μάσκες. Πότε θα τις λάβουν άραγε; 

Στην Κίνα από την άλλη πλευρά, μολύνθηκαν χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές ενώ το γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες με νεαρές νοσηλεύτριες να ξυρίζουν τα κεφάλια τους για να αποφύγουν την μόλυνση... Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο ιός μπορεί να παραμένει πάνω στις πυκνές τρίχες, στα μαλλιά αλλά και τα μούσια των ανδρών. Και για αυτό όσοι πρέπει να προφυλάσσονται πολύ από τον ιό, είναι απαραίτητο να λούζονται μετά από κάθε έξοδο από το σπίτι.

Παρότι ο γιατρός των γιατρών και νοσηλευτών που έπεσαν στο καθήκον στην Κίνα εξαιτίας του covid-19 δεν είναι σαφής και αλλάζει από ανακοίνωση σε ανακοίνωση, υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 1000.

Και μην ξεχνάμε την τραγική απώλεια του 32χρονου οφθαλμιάτρου που ήταν ο πρώτος στην πόλη Γιουχάν που μετέδωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλώντας σε συναδέλφους του ότι είχε ασθενείς με μια "περίεργη ίωση". Το είχαν επιπλήξει οι τοπικές αρχές αλλά λίγες εβδομάδες μετά όχι μόνο επιβεβαιώθηκε αλλά και έχασε την ζωή του μαχόμενος τον κορωνοϊό...

Ο οφθαλμίατρος Λι Γουένλιανγκ, έγινε το σύμβολο του μαχόμενου, άδικα χαμένου υγειονομικού στην Κίνα αλλά και παγκοσμίως!

Οι ελλείψεις μέτρων προστασίας

Οι υγειονομικοί δεν πεθαίνουν επειδή απλά φροντίζουν τους ασθενείς με covid-19 και κολλούν τον ιό. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι γιατροί και νοσηλευτές ειδικά στην Ευρώπη είναι η έλλειψη ειδικών μασκών, προδιαγραφών PPF3 που μπορούν να "παρακρατούν" τα μικρά σωματίδια των ιών, ειδικών πλαστικών ρούχων μιας χρήσης και ειδικών μασκών για την προσφύλλαξη των ματιών.

Σχετικά Άρθρα