ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βαριατρική επέμβαση στην Τουρκία οδήγησε στο θάνατο Βρετανίδα μητέρα

07 September 2023, 10:00

images

Ένας πατέρας, ο οποίος έχασε την κόρη του, αφότου αυτή ταξίδεψε στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, προέτρεψε τους ανθρώπους να το ξανασκεφτούν πριν κάνουν το ίδιο... Σύμφωνα με το BBC News, η Shannon Meenan Browse από το Londonderry ήταν 32 ετών, μητέρα 4 παιδιών, όταν πέθανε τον Αύγουστο. Όπως καταγγέλλει ο πατέρας της, η άτυχη γυναίκα ταξίδεψε για μια επέμβαση γαστρικού μανικιού, πριν από 18 μήνες, αλλά αρρώστησε βαριά σχεδόν αμέσως και κατέληξε μερικούς μήνες μετά...

Ο Shane Meenan διηγείται ότι η κόρη του δεν μπορούσε να κρατήσει το φαγητό μέσα στον οργανισμό της μετά την επέμβαση , με αποτέλεσμα τα δόντια της άρχισαν να σαπίζουν λόγω των συνεχών εμετών και όπως τους ενημέρωσαν οι γιατροί στη Βρετανία, ότι πέθανε από «υποσιτισμό λόγω γαστρικού μανικιού».

Ένας από τους κορυφαίους χειρουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ο καθηγητής David Kerrigan, εξηγεί ότι οι άνθρωποι παίρνουν «ένα τεράστιο ρίσκο» ταξιδεύοντας στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, οι ασθενείς υποβάλλονται σε μια αυστηρή προπαρασκευαστική διαδικασία που περιλαμβάνει ψυχολογική αξιολόγηση και υπάρχει «ένα σωστό πρόγραμμα μετεγχειρητικής φροντίδας».

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους είναι:

- Γαστρικό μανίκι ή γαστρική παράκαμψη, όπου αφαιρείται μέρος του στομάχου ή το πεπτικό σύστημα επαναδρομολογείται πέρα από το μεγαλύτερο μέρος του στομάχου.

- Γαστρική ζώνη, όπου χρησιμοποιείται μια ταινία για τη μείωση του μεγέθους του στομάχου, επομένως απαιτείται μικρότερη ποσότητα φαγητού για να αισθανθεί κάποιος κορεσμό.

«Μια γαστρεκτομή μανικιού είναι όπου αφαιρείται ένα μεγάλο μέρος του στομάχου, επομένως είναι πολύ μικρότερο από ό,τι ήταν πριν», αναφέρει ο ιστότοπος του NHS. Ο κ. Meenan συμπληρώνει ότι το μόνο φαγητό που μπορούσε να φάει η κόρη του χωρίς να κάνει εμετό ήταν ζωμός από νουντλς... «Αρρώστησε πολύ γιατί το μόνο που έκανε ήταν να κάνει εμετό και να κοιμηθεί – αυτό ήταν το μόνο που μπορούσε να κάνει».

Και συνεχίζει: «Μάς είπαν ότι ο υποσιτισμός επηρέασε το συκώτι της και το νέκρωσε. Μετά αρρώστησε ξανά και οι νεφροί της σταμάτησαν να λειτουργούν», συμπληρώνει με οδύνη καταλήγοντας: «Στη συνέχεια μας τηλεφώνησαν και μας είπαν ότι πέθαινε και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα και όλα τα μηχανήματα ήταν απενεργοποιημένα».

Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Υγείας (DoH) ανέφερε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με το ταξίδι στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση "τους οποίους οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά και να κατανοήσουν πλήρως πριν λάβουν την απόφασή τους".

Σχετικά Άρθρα