ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αύξηση των σοβαρών λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α σε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο κι αλλού

16 Δεκεμβρίου 2022, 07:00

images

Αρκετά παιδιατρικά νοσοκομεία στις ΗΠΑ έχουν εντοπίσει αυξήσεις στις λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α, μία σοβαρή και μερικές φορές απειλητική για τη ζωή ασθένεια που εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται σε περιοχές του σώματος που είναι συνήθως απαλλαγμένες από μικρόβια, όπως η κυκλοφορία του αίματος. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει με το Ηνωμένο Βασίλειο, σε Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία.

Τα νοσοκομεία παίδων στην Αριζόνα, το Κολοράντο, το Τέξας και την Ουάσιγκτον δήλωσαν στο NBC News ότι καταγράφουν υψηλότερους αριθμούς από το μέσο αριθμό κρουσμάτων αυτή τη σεζόν σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τουλάχιστον 19 παιδιά έχουν πεθάνει από στρεπτόκοκκο ομάδας Α από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε σε συμβουλευτική γνωμοδότηση την περασμένη εβδομάδα ότι τα κρούσματα τείνουν να αυξάνονται απότομα το νέο έτος, αλλά φαίνεται να έχουν αυξηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο Παίδων του Φοίνιξ, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται από τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου, δήλωσε ο Δρ Wassim Ballan, επικεφαλής του τμήματος μολυσματικών ασθενειών.  «Αν και βλέπουμε ότι πρόκειται για αύξηση των κρουσμάτων, ο απόλυτος αριθμός δεν είναι τεράστιος», είπε ο Ballan.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον RSV και τη γρίπη, που τείνουν να αποτελούν τις πιο σοβαρές απειλές για τα πολύ μικρά παιδιά, οι γιατροί είπαν ότι θεραπεύουν παιδιά όλων των ηλικιών για την ομάδα Α στρεπτόκοκκου αυτή τη στιγμή.

"Είχαμε έναν αρκετά άρρωστο έφηβο την περασμένη εβδομάδα που ήρθε με μια παρουσίαση σήψης και ήταν στη ΜΕΘ με αναπνευστήρα για λίγες μέρες και μετά είχε μια αρκετά γρήγορη ανάρρωση και πάει πολύ καλά", πρόσθεσε η Δρ Sara Vora, ειδική σε μολυσματικές ασθένειες στο Seattle Children's Vora. 

"Αυτή μάλλον είναι η πιο σοβαρή περίπτωση που έχω δει».

Ωστόσο, τα νοσοκομεία παίδων σε πολλές άλλες πολιτείες - Καλιφόρνια, Νέα Υόρκη, Ιλινόις και Μινεσότα - δήλωσαν ότι δεν έχουν παρατηρήσει καμία αύξηση στην ομάδα Α στρεπτόκοκκου.

Οι γονείς που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν τα παιδιά τους είναι πιο κοιμισμένα ή πιο ληθαργικά από το κανονικό, έχουν πρόβλημα στο φαγητό ή το ποτό ή είναι υπερβολικά αφυδατωμένα και δεν παράγουν ούρα, είπε ο Δρ Sam Dominguez, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Κολοράντο και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η Vora πρότεινε ότι ως γενικό κανόνα ότι "αν το παιδί σας φαίνεται να έχει συμπτώματα που είναι χειρότερα από ένα μέσο κρυολόγημα ή διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες, τότε αξίζει να το ελέγξετε".

Είναι σημαντικό για τα παιδιά με στρεπτόκοκκο να λάβουν φροντίδα αμέσως ώστε να αρχίσουν να παίρνουν αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη. «Όσο πιο γρήγορα πάρει κάποιος αντιβιοτικά, τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσει», είπε ο Dominguez.


Σχετικά Άρθρα