ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυξάνονται τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού

18 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι αναφορές για γρίπη και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού είναι υψηλότερες από ό,τι συνήθως παρατηρείται στις ΗΠΑ αυτή την εποχή του χρόνου. Τυπικά, τα περιστατικά γρίπης αυξάνονται το Δεκέμβριο και συνήθως κορυφώνονται το Φεβρουάριο. Αλλά για φέτος το CDC ανέφερε ότι ήδη τα ποσοστά γρίπης και παρόμοιων ιογενών ασθενειών είναι ιδιαίτερα υψηλά στη Τζόρτζια, τη Νέα Υόρκη, τη Νότια Καρολίνα, το Τενεσί, το Τέξας και την Ουάσιγκτον.

Το κυριότερο από αυτά είναι η γρίπη Α, και συγκεκριμένα ένα στέλεχος που ονομάζεται H3N2. Ενώ οποιαδήποτε εκδοχή της γρίπης μπορεί να είναι επικίνδυνη για ευάλωτους πληθυσμούς, αυτό το στέλεχος είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες.

Οι γιατροί δεν υποχρεούνται να αναφέρουν κάθε θετικό τεστ γρίπης σε αξιωματούχους δημόσιας υγείας, επομένως το CDC και άλλοι παρακολουθούν την πιθανή δραστηριότητα της γρίπης εξετάζοντας «ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη». Αυτά ορίζονται ως έχουν πυρετό τουλάχιστον 37,7 βαθμών Κελσίου και βήχα ή/και πονόλαιμο χωρίς άλλη γνωστή αιτία.

Ο Δρ James Cutrell, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας, είπε ότι «βλέπουμε σίγουρα μια αρκετά απότομη αύξηση» σε επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης, συμπεριλαμβανομένων, τόσο των παιδιών, όσο και των ενηλίκων.

«Δυστυχώς, περιμέναμε ότι θα ήταν μια δύσκολη περίοδος γρίπης», είπε ο Δρ Cameron  Kaiser, αναπληρωτής υπεύθυνος δημόσιας υγείας για την Υπηρεσία Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Κομητείας του Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με την αναφορά του KNSD. «Δίπλα στην COVID-19, άλλοι ιοί του αναπνευστικού επανεμφανίζονται επίσης γρήγορα». Αυτό αφορά και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον RSV. Ωστόσο, υπάρχει για τη γρίπη. Μέχρι στιγμής φέτος, είπε η διευθύντρια του CDC, Rochelle Walensky, "περίπου 12 εκατομμύρια εμβόλια γρίπης έχουν χορηγηθεί σε φαρμακεία και σε ιατρεία."

Αυτός είναι ελαφρώς μικρότερος αριθμός από αυτόν των δόσεων που δόθηκαν αυτή την εποχή πέρυσι, επεσήμανε. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά το αντιγριπικό εμβόλιο για να παρέχεται πλήρης προστασία. Το CDC συνιστά σε όλους τους πολίτες, ηλικίας 6 μηνών και άνω, να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο γρίπης.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ανθρώπους πριν κολλήσουν τη γρίπη στις κοινότητες τους», δήλωσε καταληκτικά η Walensky.


Σχετικά Άρθρα