ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αυτές οι κατηγορίες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

10 September 2020, 07:00

images

Παχυσαρκία, διαβήτης και υπέρταση αποτελούν τους παράγοντες που φαίνεται να οδηγούν συχνότερα σε σοβαρή νόσηση Covid-19, ακόμη και στους νέους. Αυτό απέδειξε αμερικανική έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 3.000 ατόμων τα οποία νοσηλεύτηκαν την περασμένη άνοιξη.

Οι νέοι ενήλικες (18-34 ετών) που υποφέρουν από παχυσαρκία όσο και αυτοί που έχουν διαβήτη ή/και υπέρταση αποδείχτηκε ότι είναι οι πιο πιθανοί να τεθούν σε μηχανική υποστήριξη ή να καταλήξουν από την Covid-19.

Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Jama Internal Medicine και αφορά ασθενείς που νοσηλεύτηκαν μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Εξάλλου, όπως φάνηκε, οι νεαροί Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι ήταν πιο επιρρεπείς στην πανδημία καθώς αποτελούσαν το 57% των νοσηλευομένων και το 49% όσων πέθαναν ή διασωληνώθηκαν, αν και αποτελούν μόνο το ένα τρίτο (33%) του πληθυσμού των ΗΠΑ.

Οι νέοι που έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω του 40) αποτελούσαν το 41% των ασθενών που διασωληνώθηκαν ή πέθαναν. Και όσοι έπασχαν από υπέρταση (31%) και από διαβήτη (27%).

Οι νέοι ενήλικες που έπασχαν από αυτές τις τρεις ασθένειες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο να πεθάνουν ή να διασωληνωθούν με τους υγιείς ενήλικες των επόμενων ηλικιακών ομάδων, των 35-64 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Τι συνέβη πραγματικά με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Η προσωρινή παύση των κλινικών δοκιμών του υπό ανάπτυξη εμβολίου AZD1222, της εταιρείας AstraZeneca σε επίσημη οφείλεται σε ανεπιθύμητη ενέργεια σε έναν και μοναδικό ασθενή μεταξύ των 17.000 που συμμετείχαν σε αυτήν την φάση. Η εγκάρσια μυελίτιδα που παρουσίασε ο εν λόγω εθελοντής -του οποίου η ζωή δεν κινδυνεύει- δεν αναμένεται να καθυστερήσει πολύ το χρονοδιάγραμμα της δοκιμής καθώς έγινε για τυπικούς, διαδικαστικούς λόγους.

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας ανέφερε ότι "στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών του εμβολίου AZD1222, έχει ενεργοποιηθεί μια τυπική διαδικασία αναθεώρησης, οδηγώντας στην εθελοντική παύση του εμβολιασμού σε όλες τις δοκιμές για να επιτρέψει σε μια ανεξάρτητη επιτροπή να επανεξετάσει τα δεδομένα ασφαλείας που αφορούν στην περίπτωση μιας ανεξήγητης ασθένειας που συνέβη στη δοκιμή Φάσης III του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για μια ενέργεια ρουτίνας που πρέπει να συμβαίνει όποτε υπάρχει δυνητικά ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις κλινικές δοκιμές, διασφαλίζοντας ότι διατηρούμε την ακεραιότητα των δοκιμών. Σε μεγάλες κλινικές δοκιμές, ασθένειες θα προκύψουν τυχαία και πρέπει να εξετάζονται από ανεξάρτητα όργανα. Η AstraZeneca εργάζεται για να επισπεύσει την αναθεώρηση του μεμονωμένου συμβάντος για να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιθανές επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα των κλινικών δοκιμών. Δεσμευόμαστε για την ασφάλεια των συμμετεχόντων και τα υψηλότερα πρότυπα συμπεριφοράς στις κλινικές δοκιμές μας".

Το εμβόλιο AZD1222 αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα χωρίς δυνατότητα αναδιπλασιασμού από χιμπατζή, ο οποίος βασίζεται σε μια εξασθενημένη εκδοχή ενός ιού του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊού) που προκαλεί λοιμώξεις σε χιμπατζήδες και περιέχει το γενετικό υλικό της πρωτεΐνης-ακίδας (spike protein) του SARS-CoV-2. Μετά τον εμβολιασμό, παράγεται η επιφανειακή πρωτεΐνη-ακίδα, προετοιμάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στον ιό SARS-CoV-2 εάν αυτός προσβάλλει αργότερα τον οργανισμό.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα