ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άτομα με Νόσο Πάρκινσον μπορούν να περπατήσουν ξανά χάρη σε εμφύτευμα

07 Νοεμβρίου 2023, 07:00

images

Ένας άνδρας με προχωρημένη Νόσο Πάρκινσον, κατάφερε να περπατήσει ξανά με ένα ειδικό εμφύτευμα που διεγείρει τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη. Ο Marc Gauthier, 63 ετών, από το Μπορντό της Γαλλίας, ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε τη συσκευή, λέει ότι αυτή του έδωσε μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Τώρα μπορεί να περπατήσει για μίλια, ενώ προηγουμένως ήταν περιορισμένος στο σπίτι και είχε αρκετές πτώσεις μέσα στην ημέρα. Η ιατρική ομάδα που τον περιθάλπει, περιγράφει την πρόοδο στο περιοδικό Nature Medicine.

Μετά από χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση της συσκευής, ο Marc πέρασε εβδομάδες αποκατάστασης για να προσαρμοστεί, χρησιμοποιώντας αισθητήρες ανάδρασης στα πόδια και τα παπούτσια του.

Η νευροχειρουργός Jocelyne Bloch, η οποία τοποθέτησε τη συσκευή του Marc, σχεδόν πριν από 2 χρόνια, είπε ότι η τεχνολογία και η διαδικασία ήταν παρόμοια με εκείνη που είχε βοηθήσει ορισμένους ασθενείς με τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης για πολλά χρόνια - αλλά ήταν η πρώτη φορά που κάτι αντίστοιχο χρησιμοποιήθηκε για τη νόσο του Πάρκινσον.

Η ίδια δήλωσε: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε πώς με ηλεκτρική διέγερση του νωτιαίου μυελού με στοχευμένο τρόπο, με τον ίδιο τρόπο που το κάναμε με παραπληγικούς ασθενείς, μπορούμε να διορθώσουμε τις διαταραχές βάδισης που προκαλούνται από τη Nόσο Πάρκινσον».

Ο διευθυντής ερευνών για το Πάρκινσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, David Dexter, επεσήμανε: «Αυτή είναι μια αρκετά επεμβατική διαδικασία, αλλά θα μπορούσε να είναι μια τεχνολογία που αλλάζει το παιχνίδι για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της κίνησης σε άτομα με προχωρημένη Nόσο Πάρκινσον, όπου τα φάρμακα δεν είναι πλέον αποτελεσματικά.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο και απαιτεί πολύ περισσότερη ανάπτυξη και δοκιμές προτού καταστεί διαθέσιμη σε άτομα με Πάρκινσον. Ωστόσο, αυτό είναι ένα σημαντικό και συναρπαστικό βήμα και ελπίζουμε να δούμε αυτή την έρευνα να προχωρά γρήγορα."

Σχετικά Άρθρα