ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Aποκάλυψη στον τομέα της Γενετικής συμβάλλει στην κατανόηση της Νόσου Πάρκινσον

11 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης εξηγούν πώς τα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας στα εγκεφαλικά κύτταρα, ειδικά στους νευρώνες, παρουσιάζουν βλάβη και πώς θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην εμφάνιση της νόσου.

Αυτή η βλάβη οδηγεί σε προβλήματα στο μιτοχονδριακό DNA, το οποίο στη συνέχεια εξαπλώνει την ασθένεια σε όλο τον εγκέφαλο με ταχύτατους ρυθμούς. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους επιβεβαιώνει ότι η μετάδοση αυτού του κατεστραμμένου γενετικού υλικού, οδηγεί σε συμπτώματα παρόμοια με τη Νόσο Πάρκινσον και την εξέλιξή της σε άνοια.

Η επικεφαλής συγγραφέας καθηγήτρια Shohreh Issazadeh-Navikas, επικεφαλής της ομάδας για τη Μονάδα Νευροφλεγμονής, Διευθύντρια του MoMeD PhD School, της Σχολής Υγείας και Ιατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, Δανία, μίλησε στο Medical News Today για τη μελέτη.

«Αποδεικνύουμε ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα αφαιρούν μέρη του δικού τους γενετικού υλικού (μιτοχονδριακό DNA) και το αποβάλλουν από τα κύτταρα », εξήγησε η Issazadeh-Navikas.

«Με αυτόν τον τρόπο, αυτό το κατεστραμμένο γενετικό υλικό μεταδίδει την ασθένεια στο νέο κύτταρο και ως εκ τούτου η ασθένεια εξαπλώνεται... Κανονικά τα αντιιικά γονίδια βοηθούν τα εγκεφαλικά κύτταρα να αποτρέψουν την έναρξη και την εξάπλωση της νόσου. Αλλά εάν τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν έχουν καλές αντιικές αποκρίσεις, τότε η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί», επεσήμανε η καθηγήτρια Issazadeh-Navikas.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τον πιθανό ρόλο της μιτοχονδριακής βλάβης σε νευροεκφυλιστικές καταστάσεις. Ωστόσο, η Δρ Kathy Doubleday, γιατρός φυσικοθεραπείας και κλινική διευθύντρια στο Physio Ed τόνισε ότι «στη φυσικοθεραπεία έχουμε αλλάξει την οπτική μας για τους ασθενείς με εκφυλιστικές νευρολογικές παθήσεις και τους μετατρέπουμε σε «αθλητές» αυξάνοντας τη σωματική τους άσκηση και τη φυσική τους προετοιμασία».

Σχετικά Άρθρα