ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αντιοξειδωτικά: Φυσική ασπίδα προστασίας ενάντια στον ήλιο

13 Ιουλίου 2021, 19:00

images

Καλοκαίρι, ήλιος, θάλασσα, ηλιοθεραπεία, ξεγνοιασιά. Το καλοκαίρι, προσφέρει ειδυλλιακές εικόνες και ανέμελες στιγμές, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι με πρώτιστο τις αρνητικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Η Δρ. Έλενα Χατζημπέη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, μας ενημερώνει για την παραγωγή των ελεύθερων ριζών από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και την καταπολέμηση τους μέσω των αντιοξειδωτικών.

Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας κρίνεται απαραίτητη πριν την έκθεση στον ήλιο ενώ σημαντικός είναι και ο εμπλουτισμός της διατροφής με ουσίες που μπορούν να μας προστατέψουν, αναφέρει η Δρ. Χατζημπέη.

Η αυξημένη έκθεση στον ήλιο προάγει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών.

Τι είναι οι ελεύθερες ρίζες

Οι ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με την Δρ. Χατζημπέη, αποτελούν φορτισμένα άτομα ή μόρια, τα οποία είναι επιβλαβή για τα κύτταρα και σχετίζονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο για πρόωρη γήρανση του δέρματος, εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου και σχηματισμό αθηρωματικών βλαβών.

Αυτά τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες είναι τα αντιοξειδωτικά και ταυτόχρονα αποτρέπουν το οξειδωτικό στρες.

Συνεπώς η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών σε καθημερινή βάση αποτελεί μια ισχυρή ασπίδα προστασίας ενάντια στο σχηματισμό ελευθέρων ριζών, τονίζει.

Ποιες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες και σε ποιες τροφές εμπεριέχονται;

Βιταμίνη Α: Λιπαρά ψάρια, αυγό, καρότο, πιπεριές, χρυσόμηλα, πεπόνι, μάνγκο, σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, ντομάτα.

Βιταμίνη C: Καβάφα, πιπεριές, λάχανο, ντομάτα, μαϊντανός, κουνουπίδι, μπρόκολο, εσπεριδοειδή, ακτινίδιο, φράουλα, ροδάκινο, πατάτα.

Βιταμίνη Ε: Ελαιόλαδο, αβοκάντο, γαρίδες, ξηροί καρποί, φύτρο των δημητριακών.

Σελήνιο: Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, βραζιλιάνικα φιστίκια.

Πολυφαινόλες: Κόκκινο κρασί, πράσινο τσάι, κακάο, φρούτα, λαχανικά.

Η ποικιλία στο διαιτολόγιο, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο της υγιεινής διατροφής, θα σου παρέχει προστασία ενώ εσύ θα απολαμβάνεις τον ήλιο.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα