ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανησυχία στην Ελλάδα για τα αυξημένα περιστατικά στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά

14 Ιουνίου 2023, 09:00

images

Στρεπτόκοκκο έχουν πάθει σχεδόν όλοι μία φορά στη ζωή τους κατά την παιδική ηλικία. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται αφορούν το φάρυγγα, τις αμυγδαλές, το δέρμα και το γαστρεντερικό σύστημα αλλά συνήθως είναι ήπια και περνούν με αντιβιοτικά. Σε σπάνιες περιπτώσεις ωστόσο, κι εφόσον η λοίμωξη δεν εντοπιστεί εγκαίρως με το γνωστό strep test, μπορεί να κινδυνεύσει το παιδί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε στις 22 Δεκεμβρίου 2022 για αυξητική τάση των σοβαρών περιστατικών στην Ευρώπη. Αλλά η τελευταία εβδομαδιαία που δημοσιοποίησε αναφορά για το στρεπτόκοκκο Α, είναι η εβδομάδα 7-13 Μάϊου 2023. Στη μεν περίληψη αναφέρεται ότι κάποιες χώρες όπως η Βρετανία, η Ιρλανδία και η Δανία, συνεχίζουν να καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, ενώ η Γαλλία παρουσιάζει σταθεροποιητική τάση, αλλά και ότι συνίσταται η πρόληψη με σωστή υγιεινή. Στη δε ανάλυση της ίδιας εβδομάδας αναφέρεται ότι υπάρχουν μεν αυξημένα περιστατικά που καταγράφονται καθώς φτάνουν στα νοσοκομεία, αλλά ότι το κλείσιμο των σχολείων αναμένεται να εκτονώσει το όποιο πρόβλημα. Αλλά στην τελευταία ανακοίνωση του ECDC που αφορά την εβδομάδα 5-11 Ιουνίου 2023, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α έχει εξαφανιστεί από την περίληψη καθώς τα κρούσματα μειώθηκαν πανευρωπαϊκά.

Ιατρική βοήθεια και δη σε νοσοκομείο πρέπει να ζητούν οι γονείς στις παρακάτω περιπτώσεις:

Όταν ο πυρετός επιμένει, το παιδί παρουσιάζει πόνο στο λαιμό και δυσκαταποσία, ο πυρετός συνοδεύεται και από εξάνθημα στο δέρμα και όταν υπάρχει έντονη καταβολή. Η αποκαλούμενη διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου, χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Αρχικά επικοινωνούμε με τον παιδίατρο εάν:

Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση αλλά επιδείνωση μετά το πρώτο 24ωρο.

Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό.

Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης.

Το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη.

Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Τα πρώιμα σημεία και συμπτώματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α (iGAS) περιλαμβάνουν:

Υψηλό πυρετό.

Μυϊκούς πόνους.

Ερυθρότητα στο σημείο μίας πληγής.

Εμετό ή και διάρροια.

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών και μέσω της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες ή τις δερματικές βλάβες ασθενών. Μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου παρότι τον μεταδίδουν και αυτοί αν τους πλησιάσουμε αρκετά.


Σχετικά Άρθρα