ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ανάγκη περιορισμού της μετάδοσης αρμποϊών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων

10 Ιουλίου 2024, 10:00

images

Μελέτη προσπάθησε να προσδιορίσει τον αριθμό των ημερών που χρειάζονται τα κουνούπια τίγρεις στην περιοχή Île-de-France της Γαλλίας (περιοχή Παρισιού) για να μεταδώσουν αρμποϊούς. Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 19 Απριλίου 2024, καταγράφηκαν 1679 εισαγόμενα κρούσματα δάγκειου πυρετού στην ηπειρωτική Γαλλία, δηλαδή 13 φορές περισσότερα από πέρυσι κατά την ίδια περίοδο. Αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανόν να εκτιναχθούν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, με πλήθος ανθρώπων να καταφθάνουν από χώρες όπου ο δάγκειος πυρετός και άλλοι αρμποϊοί είναι ενδημικοί.

Αυτή η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παστέρ, στο Παρίσι, Γαλλία, ανέλυσε την ικανότητα του Aedes albopictus (κουνούπι τίγρη) στο Île-de-France να μεταδίδει 5 αρμποϊούς (Ιός του Δυτικού Νείλου, chikungunya, Usutu, Zika και δάγγειου πυρετού) σε θερμοκρασία 28 °C, η οποία είναι πιθανό να σημειωθεί σε αυτή την περιοχή κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι ερευνητές μέτρησαν τον αριθμό των ημερών μεταξύ της πρώτης μόλυνσης από ένα κουνούπι-φορέα ιού και της μετάδοσης αυτού του ιού σε άλλο άτομο μέσω ενός νέου τσιμπήματος. Ο ιός πρέπει να αναπαραχθεί σε όλο τον οργανισμό του κουνουπιού, συμπεριλαμβανομένων των σιελογόνων αδένων, για να μπορέσει αυτό να το μεταδώσει, κάτι που διαρκεί αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, σε θερμοκρασία 28 °C, ο χρόνος επώασης που απαιτείται για να φτάσουν οι ιοί στους σιελογόνους αδένες των κουνουπιών σε επαρκή ποσότητα για να μολύνουν έναν άνθρωπο, είναι 3 ημέρες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, 3-7 ημέρες για τους ιούς chikungunya και Usutu και 14-21 ημέρες για τους ιούς του δάγγειου πυρετού και του Zika.

Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες για την αξιολόγηση του κινδύνου που σχετίζεται με τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη λήψη κατάλληλων μέτρων. Για παράδειγμα, όπως τόνισε η Anna-Bella Failloux, PhD, η οποία ηγήθηκε αυτής της μελέτης, «εάν εντοπιστεί κρούσμα δάγγειου πυρετού στην περιοχή Île-de-France, τώρα γνωρίζουμε ότι η θεραπεία πρέπει να λάβει χώρα εντός 21 ημερών».

Τέλος, οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτό το καλοκαίρι για να εντοπίσουν κρούσματα αυτών των αρμποϊών και να τα αναφέρουν στην Υπηρεσία Υγείας της Περιφέρειάς τους για τον εντοπισμό των περιοχών όπου θα τοποθετηθούν εντομοκτόνα, ενώ συνιστάται σε όποιον επιστρέφει από ταξίδια και έχει πυρετό ή πόνους να συμβουλευτεί αμέσως τον ιατρό του.

Σχετικά Άρθρα