ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αν θέλετε καλή έκβαση στο χειρουργείο σας, επιλέξτε τον πιο εξειδικευμένο χειρουργό

04 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Οι ασθενείς που χειρουργούνται από έμπειρους χειρουργούς έχουν καλύτερης ποιότητας επιβίωση μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό  είναι το -εν πολλοίς- λογικό συμπέρασμα μελέτης από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του JAMA Oncology, δείχνει ότι οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση από έναν πραγματικά ειδικό χειρουργό, είχαν 70% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε πέντε χρόνια συγκριτικά με εκείνους που χειρουργήθηκαν από έναν λιγότερο έμπειρο χειρουργό. Και αποδεικνύει αυτό που όλοι γνωρίζουμε: Ότι η ικανότητα ενός χειρουργού είναι σημαντική για τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου.

«Μπορεί να φαίνεται κοινότοπο, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του φαινομένου», σχολιάζει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής χειρουργικής στην ιατρική σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Δρ Karl Bilimoria. Σε προηγούμενη μελέτη που διεξήγαγε η ίδια επιστημονική ομάδα, παρατηρήθηκαν 25% λιγότερες επιπλοκές βραχυπρόθεσμα -όπως διαρροή του εντέρου ή αιμορραγία- στις περιπτώσεις που τη διαδικασία πραγματοποιούσε ένας χειρουργός με υψηλή εξειδίκευση.

«Η μεγάλη εμπειρία στην εν λόγω διαδικασία είναι ένας καλό δείκτης ικανότητας. Οι γενικοί χειρουργοί, οι χειρουργοί όγκων και οι χειρουργοί ορθοκολικού καρκίνου είναι εκείνοι που πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, γι’ αυτό και θεωρούνται εξαιρετικοί ογκολογικοί χειρουργοί σε καθέναν από αυτούς τους τομείς», επισημαίνει ο Δρ Bilimoria. Στη μελέτη αυτή, η τεχνική ικανότητα ενός χειρουργού βαθμολογήθηκε βάσει επανεξέτασης του βίντεο της χειρουργικής επέμβασης στο έντερο από άλλους χειρουργούς, και εξειδικευμένους και τη μετέπειτα σύγκριση των αποτελεσμάτων των ασθενών που χειρουργήθηκαν από ειδικούς με υψηλές και χαμηλότερες ικανότητες.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων μετά το χειρουργείο, ειδικά στην περίπτωση του καρκίνου, θα πρέπει να περιλαμβάνει προσπάθειες που στοχεύουν τις δεξιότητες των χειρουργών, λένε οι ειδικοί και ζητούν τώρα αυστηρή υπο-εξειδίκευση ειδικά για τους χειρουργούς.


Σχετικά Άρθρα